Lipsa apei potabile ar putea avea o rezolvare, instalaţiile nucleare de desalinizare. Tehnologia folosită

  • Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, pe fiecare continent există comunităţi care duc lipsă de apă.
  • Instalaţiile de desalinizare, care elimină sarea din apa de mare, ar putea contribui la furnizarea apei dulci necesare.
747 afișări
Imaginea articolului Lipsa apei potabile ar putea avea o rezolvare, instalaţiile nucleare de desalinizare. Tehnologia folosită

Sursa foto: Twitter

Din nefericire, deşi planeta noastră este acoperită de mări şi oceane, doar o mică parte din apa de pe Pământ, aproximativ 2,5%, este dulce, iar cererea de apă potabilă se estimează că va depăşi oferta cu mii de miliarde de metri cubi până în 2030.
 
Instalaţiile de desalinizare, care elimină sarea din apa de mare, ar putea contribui la furnizarea apei dulci necesare, cu toate acestea, sunt considerate printre cele mai costisitoare metode de creare a apei potabile, deoarece pompează volume mari de apă prin membrane la presiune ridicată, ceea ce reprezintă un proces extrem de consumator de energie.
 
O soluţie radicală ar putea fi utilizarea unor vase plutitoare echipate cu sisteme de desalinizare, potrivit BBC.
 
Alimentate de reactoare nucleare, aceste nave ar putea călători pe insule sau pe coastele afectate de secetă, aducând cu ele atât apă potabilă curată, cât şi energie electrică.
 
S-ar putea să se deplaseze intermitent, umplând rezervoarele", spune Mikal Bøe, directorul executiv al Core Power, care a conceput un proiect pentru acest tip de instalaţie de desalinizare.
 
Poate părea neverosimil, dar marina americană a furnizat în trecut servicii de desalinizare în timpul dezastrelor, cu ajutorul navelor sale cu propulsie nucleară, în timp ce Rusia are deja o centrală nucleară plutitoare concepută pentru a alimenta potenţial instalaţiile de desalinizare.
 
În întreaga lume există deja aproximativ 20.000 de instalaţii de desalinizare, aproape toate fiind pe uscat. Majoritatea sunt situate în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Kuweit, iar altele se află în ţări precum Regatul Unit, China, SUA, Brazilia, Africa de Sud şi Australia, pentru a numi doar câteva.
 
Dar unii ingineri spun că ar putea fi mai ieftin să poziţioneze această tehnologie de desalinizare în larg, unde apa de mare poate fi pompată mai uşor la bord.
 
Timp de decenii, inginerii au visat să construiască sisteme de desalinizare plutitoare, alimentate cu energie nucleară.
 
Core Power vrea să folosească un vas foarte asemănător cu o navă mică de containere, dar să stivuiască la bord containere pline cu tehnologie de desalinizare. Reactorul nuclear s-ar afla apoi în centrul acestei nave, furnizând cantitatea uriaşă de energie necesară.
 
Navele nucleare plutitoare de desalinizare ale firmei ar putea avea diferite niveluri de putere, de la cinci megawaţi, până la aproximativ 70, adaugă Bøe. La o putere nucleară de cinci megawaţi, ar putea pompa 35.000 de metri cubi de apă dulce în fiecare zi, adică 14 bazine olimpice de înot.

Cum se realizează desalinizarea

Pentru a elimina sarea din apa sărată, tehnologia de desalinizare împinge apa de mare tratată printr-o membrană semipermeabilă sub presiune. Osmoza, adică mişcarea moleculelor din lichid prin astfel de membrane, îndepărtează mineralele, lăsând apă dulce şi o apă separată, deosebit de sărată, numită saramură.
 
Există diferite versiuni ale acestei tehnologii, iar aceasta a devenit din ce în ce mai eficientă de-a lungul anilor. Dar sistemele de desalinizare plutitoare rămân relativ rare.
 
Cu toate acestea, Arabia Saudită tocmai a primit prima dintre cele trei barje de desalinizare, cea mai mare construită vreodată. 
 
Compania are diferite modele, de la nave mari la mici geamanduri, dar toate funcţionează după acelaşi principiu, explică directorul administrativ, Kyle Hopkins.
 
Cu toate acestea, marea diferenţă este că, în loc să folosească energie nucleară, toate ar folosi ceea ce se numeşte desalinizare submarină, o tehnologie veche de zeci de ani.
 
[Tehnologia] nu a fost niciodată comercializată, deoarece încă este nevoie de pompe submarine pentru a facilita aducerea apei la suprafaţă", spune dl Hopkins. „Noi am eliminat pompa".
 
El menţionează, de asemenea, că conducta de la navă până la ţărm, unde trebuie să ajungă în cele din urmă apa dulce, ar putea fi ridicată, astfel încât gravitaţia să ajute şi mai mult la curgerea apei, reducând astfel nevoia de energie suplimentară.
 
Hopkins estimează că tehnologia ar putea fi cu aproximativ 30% mai eficientă din punct de vedere energetic decât o instalaţie tradiţională de desalinizare pe uscat. În prezent, firma construieşte o versiune miniaturală a unuia dintre proiectele sale şi speră să înfiinţeze prima sa instalaţie comercială în Filipine în 2023.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici