Nava spaţială a Chinei a coborât cu succes pe Marte, pentru prima dată în istorie

  • China a coborât cu succes o navă spaţială pe Marte pentru prima dată.
  • Tianwen-1 a decolat de pe Pământ pe 23 iulie şi a ajuns pe orbita Planetei Roşii în februarie.
  • Roverul Zhurong, numit după zeul chinez al focului, va investiga planeta Roşie timp de cel puţin trei luni.
6343 afișări
Imaginea articolului Nava spaţială a Chinei a coborât cu succes pe Marte, pentru prima dată în istorie

Foto: Profimedia / Sonda Chinei care a coborât pe Marte.

China a coborât cu succes o navă spaţială pe Marte pentru prima dată, a anunţat agenţia de ştiri de stat Xinhua, citată de DPA.
 
Modulul de aterizare al navei spaţiale Tianwen-1 a atins suprafaţa Planetei Roşii sâmbătă dimineaţă cu roverul Zhurong la bord.
 
Tianwen-1 a decolat de pe Pământ pe 23 iulie şi a ajuns pe orbita Planetei Roşii în februarie.
 
Zborul este unul dintre cele mai dificile pe care China le-a întreprins vreodată. Amartizarea este o provocare uriaşă, deoarece Marte are propria atmosferă, spre deosebire de Lună.
 
Dacă totul va merge conform planului, roverul Zhurong, numit după zeul chinez al focului, va investiga planeta Roşie timp de cel puţin trei luni.
 
Roverul cântăreşte în jur de 240 de kilograme, are şase roţi şi patru panouri solare şi se poate deplasa pe suprafaţa lui Marte cu 200 de metri pe oră. Roverul are instrumente ştiinţifice care vor fi folosite pentru a aduna informaţii despre compoziţia suprafeţei planetei, structura sa geologică şi clima.
 
Odată cu prima amartizare pe Marte, China, noua putere spaţială, doreşte să ajungă din urmă Statele Unite, care au trimis deja mai multe dispozitive de cercetare pentru a cutreiera planeta.
 
Uniunea Sovietică a avut o coborâre reuşită în anii 1970, dar în cele din urmă a pierdut contactul cu sonda.
 
Beijingul şi-a extins în mod constant programul spaţial în ultimii ani şi are misiuni planificate pentru următoarele decenii.
 
Misiunea chineză reprezintă unul dintre cele trei zboruri către Marte care au fost lansate de pe Pământ vara trecută. Celelalte lansări au fost făcute de SUA şi Emiratele Arabe Unite.
 
Roverul SUA Perseverance a ajuns în februarie.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici