Într-o imagine uimitoare realizată de rețeaua de telescoape Alma, sistemul planetar emergent seamănă cu un fulger care strălucește pe fundalul vidului negru. Este o instantanee fără precedent a „timpului zero” când noi lumi încep să se formeze, au relatat oamenii de știință în revista Nature.
„Am surprins o imagine directă a regiunii fierbinți unde se nasc planete stâncoase precum Pământul în jurul protostelelor tinere”, a declarat Melissa McClure din Olanda de la Observatorul Leiden, care a condus echipa internațională de cercetare.
Telescopul Spațial Webb al NASA și Observatorul European Sudic din Chile au colaborat pentru a dezvălui aceste mici fragmente de formare planetară în jurul tinerei stele cunoscute sub numele de HOPS-315. Este mică, galbenă în devenire, la fel ca Soarele, dar mult mai tânără, cu o vechime cuprinsă între 100.000 și 200.000 de ani și la aproximativ 1.370 de ani-lumină distanță. Un singur an-lumină este egal cu 9,6 trilioane de kilometri.
Într-o premieră cosmică, McClure și echipa sa au privit adânc în discul de gaz din jurul stelei mici și au detectat pete solide care se condensau – semne ale formării timpurii a planetelor. Un spațiu în partea exterioară a discului le-a permis să privească în interior, datorită modului în care steaua se înclină spre Pământ.