România se digitalizează. Începe procesul de consultare publică privind utilizarea Inteligenţei Artificiale

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au lansat miercuri prima etapă a procesului de consultare publică privind utilizarea inteligenţei artificiale în România.

1978 afișări
Imaginea articolului România se digitalizează. Începe procesul de consultare publică privind utilizarea Inteligenţei Artificiale

Consultarea publică privind dezvoltarea şi implementarea inteligenţei artificiale (AI) în România este o etapă în configurarea primului cadru naţional pentru utilizarea noilor tehnologii, arată ADR.

Inteligenţa Artificială are capacitatea de a revoluţiona activitatea administraţiei publice. Datorită AI, vom putea beneficia de servicii publice mai bune, de sisteme de transport mai sigure, de produse şi servicii personalizate, mai ieftine şi mai durabile. De asemenea, AI va duce la apariţia unor noi profesii, pe măsură ce industriile bazate pe aceste tehnologii se dezvoltă. Obiectivul nostru concret este asigurarea unor servicii digitale de calitate pentru cetăţeni şi companii. Avem nevoie de o cooperare solidă cu toţi stakeholderii, pentru că transformarea digitală a sectorului public se realizează cu aceleaşi tehnologii din mediul de business. Strategia naţională în AI trebuie să fie asumată de toţi actorii relevanţi din domeniu şi să reflecte pe deplin perspectivele şi nevoile de dezvoltare, sens în care lansăm astăzi prima etapă a consultării publice”, a declarat Octavian Oprea, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României.

ADR şi UTCN invită toate părţile interesate să contribuie cu experienţe relevante şi informaţii actualizate despre utilizarea AI în România - atât în mediul academic, cât şi în mediul de afaceri şi cel asociativ.

Chestionarul de consultare privind dezvoltarea şi implementarea AI în România este disponibil în perioada 14 iulie - 14 septembrie pe pagina de internet a instituţiei.

Derulat în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi finanţat din fonduri UE, proiectul va definitiva cadrul strategic naţional şi instrumentele de finanţare pentru participarea României la reţele şi ecosisteme europene de management al datelor ştiinţifice – open science, pentru adopţia tehnologiilor de tip blockchain în domenii cheie de intervenţie guvernamentală, precum identitatea persoanelor şi gestiunea documentelor din domeniul Educaţiei, dar şi pentru definitivarea cadrului naţional în domeniul inteligenţei artificiale, tehnologie care – prin aplicaţiile sale complexe – prezintă un impact major asupra îmbunatăţirii calităţii vieţii cetăţenilor şi dezvoltării afacerilor”, mai spune autoritatatea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici