Servicii noi oferite de Google Maps: rute mai puţin poluante, inovaţie pentru biciclişti şi semafoare inteligente

  • Gigantul din Mountain View a anunţat o serie de noi caracteristici pentru navigatorul său GPS, iniţiative menite să reducă impactul asupra mediului şi producţia de dioxid de carbon.
  • Mişcările, anunţate de mult timp, vor intra în aplicare începând cu toamna acestui an.
  • La 14 ani de la lansare, Google Maps este astăzi unul dintre cele mai utilizate instrumente din lume pentru a te orienta pe drum, fie pe jos, cu maşina sau prin orice alte mijloace.
2169 afișări
Imaginea articolului Servicii noi oferite de Google Maps: rute mai puţin poluante, inovaţie pentru biciclişti şi semafoare inteligente

Nou serviciu oferit de Google Maps: rute mai puţin poluante şi semafoare inteligente

La începutul anului 2020, gigantul a înregistrat peste un miliard de utilizatori activi lunar. Cele mai recente ştiri se referă tocmai la încercarea de a face Google Maps mai eficient în ceea ce priveşte reducerea amprentei ecologice.

Datorită inteligenţei artificiale şi a datelor de la Laboratorul Naţional de Energie Regenerabilă din cadrul Departamentului de Energie al SUA, cei care folosesc Google Maps pot identifica calea cea mai puţin poluantă, pentru a ajunge la destinaţie. Sistemul ia în considerare panta drumului, starea traficului şi consumul de combustibil, apoi sugerează traseul ecologic, marcându-l cu o pictogramă cu frunze verzi.

Când cea mai rapidă rută nu coincide cu cea mai puţin poluantă, Google compară timpii şi consumul de combustibil şi lasă utilizatorului posibilitatea de a alege pe care să o urmeze, încercând totuşi să dezvolte rute care să economisească timp şi bani. Până în prezent, funcţia este disponibilă doar pentru Statele Unite, dar compania a anunţat că în 2022 ar trebui implementată şi pentru dispozitivele europene şi că poate fi activată prin setări.

Google a estimat că această noutate ar putea reduce emisiile de carbon anuale cu peste un milion de tone, echivalentul a 200.000 de maşini mai puţine pe drumuri, fără a specifica câţi utilizatori ar trebui să opteze pentru această soluţie, pentru a o face atât de eficientă.

Navigaţie uşoară pentru biciclişti

Celelalte două inovaţii în numele eco-durabilităţii îi privesc pe biciclişti şi semafoare. Pentru primii, având în vedere creşterea cu peste 90% a utilizării navigatorului pentru traseele cu bicicleta, este prevăzută o nouă caracteristică dedicată, o „navigaţie uşoară” care permite obţinerea informaţiilor despre traseu, fără a fi nevoie să se uite la ecran. Această caracteristică, spre deosebire de celelalte, va începe să se răspândească în lunile următoare oriunde este activă navigarea pe bicicletă, pe dispozitivele Android şi iOS. Google a anunţat, de asemenea, că a extins informaţii despre biciclete şi scutere la peste 300 de oraşe din întreaga lume, iar cei care folosesc Google Maps în aceste oraşe vor putea găsi cele mai apropiate puncte de colectare, să ştie câte vehicule sunt disponibile în acel moment şi un loc de parcare la sfârşitul cursei.

Inteligenţă artificială pentru a face semafoarele mai inteligente

Cealaltă noutate a Google Maps se referă la semafoare. Inginerii Google foloseşte inteligenţa artificială pentru a optimiza eficienţa semaforelor, previzionează condiţiile de trafic şi îmbunătăţesc duratele de trafic pentru a reduce blocajele şi cozile. Tehnologia a fost deja testată în Israel, unde a fost înregistrată o reducere între 10 şi 20% a consumului de combustibil şi a timpilor de aşteptare la intersecţii. Următorul oraş în care va fi testat programul este Rio de Janeiro, Brazilia.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici