Vom trăi în viitorul apropiat alături de roboţi umanoizi dotaţi cu inteligenţă artificială? Expert: Este incredibil de dificil

Elon Musk, Masayoshi Son şi alţi lideri din domeniul tehnologiei au pariat pe un viitor care include roboţi asemănători cu oamenii, dar construirea acestei tehnologii este dificilă, costisitoare şi cu beneficii discutabile, potrivit unui expert în robotică şi inteligenţă artificială.

586 afișări
Imaginea articolului Vom trăi în viitorul apropiat alături de roboţi umanoizi dotaţi cu inteligenţă artificială? Expert: Este incredibil de dificil

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

"Este incredibil de dificil să faci roboţi umanoizi cu adevărat convingători", a declarat Kate Devlin, autoarea cărţii Turned On: Science, Sex and Robots, despre relaţia noastră cu tehnologia. "Este costisitor din punct de vedere financiar să îi construieşti şi nu funcţionează chiar atât de bine".

Devlin a făcut aceste remarci în timpul unui interviu pentru Bloomberg Originals.

Industria tehnologică a luat de mult timp o pagină din science-fiction pentru a gândi noi produse. Roboţii care seamănă cu oamenii sunt un element de bază pentru orice, de la Data din Star Trek la Rachael din Blade Runner. Dar realizarea unui robot umanoid real, cu atât mai puţin a unuia viabil din punct de vedere comercial, este extrem de dificilă. Mai simple sunt braţele robotizate şi maşinile plate cu roţi în loc de picioare.

Cu toate acestea, unele întreprinderi investesc în această tehnologie. Compania Tesla a lui Musk a postat recent un videoclip în care îşi arată prototipul robotului umanoid dansând pe muzică electronică. Robotul Atlas, realizat de Boston Dynamics de la Hyundai Motor poate efectua salturi cu spatele. Iar GXO Logistics testează un model umanoid la un depozit din Georgia.

"Roboţii, bineînţeles, au o utilizare în foarte multe circumstanţe", a spus Devlin. "Mulţi dintre ei sunt concepuţi pentru a fi folosiţi pentru sarcini care sunt plictisitoare, murdare, periculoase. Dar apoi, când vine vorba de partea socială a lucrurilor, este atât de convingător să ai un corp?".

Unele companii s-au străduit să găsească o piaţă pentru roboţii umanoizi. În 2014, SoftBank Group Corp. a introdus Pepper, un robot capabil să exprime un limbaj corporal asemănător cu cel uman, să menţină contactul vizual şi să se angajeze într-o conversaţie limitată, dar nu a prins niciodată. SoftBank a suspendat producţia robotului câţiva ani mai târziu.

Cu toate acestea, David Hanson, fondatorul Hanson Robotics, cu sediul în Hong Kong, a declarat că utilizarea unei forme umane poate fi de ajutor în educaţie şi în mediul academic. Maşina emblematică a companiei sale, numită Sophia, a fost expusă ani de zile la conferinţe şi evenimente din întreaga lume.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici