#TrebuieSaRepornimBusinessul  Video Vestul nu vede cu ochi buni România, din perspectiva investiţiilor. Ce spun experţii după semnalul tras de agenţia de rating Fitch

  • Agenţia de rating Fitch trage un semnal de alarmă asupra economiei României
  • Deocamdată nu avem de ce să ne îngrijorăm, spun experţii
  • Abia când Fitch va scădea ratingul de ţară vor fi probleme
14688 afișări

Agenţia de rating Fitch, o instituţie care evaluează economiile statelor pentru a arăta cât de atractivă este o ţară pentru investiţii, a revizuit perspectiva României, de la statutul de ”stabilă” la cel de ”negativă”. Analiştii Fitch spun că România nu a profitat de anii de creştere pentru a-şi îmbunătăţi indicatorii economici.

Melania Hăncilă, consultant & expert în executive search: ”Fitch practic lansează un avertisment la adresa României, care este într-o situaţie vulnerabilă din cauza acumulării deficitelor fiscale în ultimii ani şi necesităţii de creştere a cheltuielilor publice pentru a atenua efectele pandemiei.”

Agenţia de rating a schimbat perspectiva, dar nu şi ratingul de ţară, ceea ce înseamnă că România încă este o destinaţie recomandată de investiţii.

Adi Codirlaşu preşedintele CFA România, asociaţia analiştilor financiari: ”Fitch este a doua agenţie de rating după Standard& Poor's care reduce outlook-ul ratingului României. Atâta timp cât nu este un rating downgrade, efectele asupra economiei nu există.”

Deficitul bugetar este un indicator care cântăreşte mult în analiza Fitch.

Melania Hăncilă, consultant & expert în executive search:  ”De remarcat este că Fitch are prognoze macroeconomice mai pesimiste în comparaţie cu scenariul luat în considerare de Guvern la rectificarea bugetară. Fitch estimează un deficit bugetar de 8% din PIB anul acesta, dacă nu se măresc pensiile în toamnă, faţă de un deficit bugetar de 6,7% din PIB estimat de Guvern. De asemenea, consider că estimarea de scădere economică a Fitch de 5,9% este mai realistă decât cea a Guvernului de numai 1,9%.”

Dacă noile măsuri anunţate de Guvern nu vor stabiliza economia, riscul este ca ratingul de ţară să scadă. În acest caz, România ar putea rata unele investiţii noi.

Sursă foto: Profimedia

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici