Avertismentul experţilor: Evenimentele din SUA, amplificate de pandemie. Criza socială ce urmează va aduce şi la noi politicieni ce vor injecta ură

  • Evenimentele recente din SUA vin pe fondul unor prejudecăţi ce există de mult chiar şi într-o societate democratică
  • Criza cauzată de COVID-19 a adâncit problemele deja existente şi tensiunile sociale
  • Europa e peste SUA când vine vorba de apărarea drepturilor omului, consideră sociologul Gelu Duminică
  • Criza socială ce va urma crizei financiare actuale va aduce, şi în România, politicieni care vor injecta ură
941 afișări

Dacă te-ai gândit că revoltele din SUA reprezintă un element de noutate, să ştii că nu este chiar aşa. Sociologul Gelu Duminică ne explică de ce evenimentele de peste Ocean vin ca efect al unor probleme cu care grupurile minoritare se confruntă peste tot în lume, de secole.

Şi chiar dacă e foarte posibil ca protestele să nu ajungă şi în România, ne putem aştepta ca, pe fondul crizei economice şi sociale ce va urma, tensiunile sociale să persiste şi chiar să se amplifice.

”Ceea ce vedem în momentul de faţă în SUA este doar un efect al inechităţilor istorice şi al faptului că unele comunităţi au fost lăsate la margine, din toate punctele de vedere. Prejudecăţile pe care le vedem în filme, pe care le vedeam în anii 60, încă sunt prezente. Tot ceea ce înseamnă criza coronavirus, criza medicală, a adâncit clivajele care existau înainte, iar lumea a avut nevoie de ţapi ispăşitori. Aduceţi-vă aminte ce s-a întâmplat în România, legat de romi, o altă minoritate care este scoasă de multe ori ca ţap ispăşitor şi care a trăit un tip de servitute relativ similară cu cea a afro-americanilor. 

În momentul în care ai sute de mii de oameni pe străzi, trebuie să fii conştient că printre oamenii ce protestează paşnic sunt şi tot felul de descreieraţi, e logic şi normal. Ceea ce va rămâne în istorie, va rămâne faptul că în anul 2020 America a trebuit să facă faţă unei mişcări antirasiste, poate mult mai mare, mult mai influentă decât cea din anii 60-70. Ceea ce urmează în următorii ani, respectiv criza financiară şi care va genera o criză socială, va aduce cu sine inclusiv politiceni care vor injecta ură, în loc de solidaritate”, a declarat Gelu Duminică, sociolog.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici