Video Starea de alertă explicată de un profesor de drept

  • Mai sunt nouă zile până când starea de urgenţă şi va fi înlocuită de starea de alertă
  • În forma actuală, OUG 21/2004 nu conţine temei legal petru limitarea drepturilor şi a libertăţilor
  • Pentru limitarea drepturilor, e nevoie fie de o nouă lege, fie de modificarea ordonanţei din 2004
1880 afișări

Cum ne va fi viaţa în stare de alertă? Ce drepturi ne pot limita autorităţile? Întrebările nu au fost încă pe deplin lămurite de guvernanţi.

Tatiana Paşcovschi, corespondent: Starea de urgenţă va fi înlocuită, din 15 mai, la nivel naţional de starea de aletă. Aceasta este reglementată de OUG nr.21/2004 şi poate fi instituită de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă cu acordul primului ministru. Dacă până acum ordonanţele militare erau actele prin care se impuneau restricţii pe perioada stării de urgenţă, atunci din 15 mai hotărârile Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă vor fi actele prin care se va organiza activitatea de zi cu zi.

În forma actuală, ordonanţa de urgenţă din 2004 nu conţine prevederi de restrângere a unor libertăţi. Ca să ni se ia din drepturi, Constituţia spune clar că e nevoie de adoptarea unei legi. O altă cale e modificarea actualei ordonanţe de urgenţă.

Vlad Soare, profesor de drept: Tu vrei să restrângi dreptul fundamental al cetăţeanului prin această hotărâre, dar temeiul tău nu există în legea 21 pe 2004. Situaţia e mai puţin periculoasă, restrângerile ar trebui să fie mai mici.

Recomandarea este ca, pe timpul stării de alertă, să respectăm regulile de distanţare socială, ca să nu ajungem din nou în starea de urgenţă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici