Chinezii, furioşi în faţa voinţei australiene de a-şi consolida armata, dezvăluie WikiLeaks

Oficialii chinezi au reacţionat cu furie faţă de voinţa australiană de consolidare a forţelor sale armate pentru a opri prezenţa militară în creştere a Chinei în regiune, potrivit unei note diplomatice americane, dezvăluită de WikiLeaks şi publicată vineri.

11 afișări
Imaginea articolului Chinezii, furioşi în faţa voinţei australiene de a-şi consolida armata, dezvăluie WikiLeaks

Chinezii, furioşi în faţa voinţei australiene de a-şi consolida armata, dezvăluie WikiLeaks (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un oficial chiez de rang înalt a avertizat Canberra că "va suporta consecinţe", în cazul în care nu îşi schimbă comentariile referitoare la China, conţinute de Cartea Albă a Apărării, publicată în 2009, potrivit acestei note.

Oficialul australian cu rangul cel mai înalt în Apărare, Mike Pezzullo, s-a întâlnit cu oficiali chinezi, înainte de publicarea acestei Cărţi Albe, iar primirea a fost glacială, se arată în telegrame diplomatice trimise în mai 2009, dintre care o parte au fost publicate de Sydney Morning Herald, vineri.

Cartea Albă, care trasa marile direcţii ale apărării australiene, sublinia necesitatea creşterii capacităţilor aeriene şi navale, pentru a răspunde schimbărilor din regiunea Asia-Pacific.

Ea cita Beijingul ca principala putere militară emergentă şi se întreba asupra motivaţiilor privind consolidarea forţelor sale armate, dincolo de ceea ce putea fi considerat necesar, în caz de conflict cu Taiwanul.

Potrivit uneia dintre telegrame, Mike Pezzullo i-a spus unui diplomat american că a fost "aspru mustrat" de directorul adjunct al Direcţiei pentru Afaceri Externe din cadrul Ministerului chinez al Apărării.

Generalul Jia Xiaoning a cerut ca "Australia să efectueze modificări în Cartea sa Albă sau va suporta consecinţe".

Într-o altă telegramă diplomatică, trimisă mai târziu, Mike Pezzullo afirmă că atitudinea chinezilor s-a îmblânzit, într-o a doua întâlnire, Beijingul părând că apreciază faptul că a fost informat dinainte despre conţinutul Cărţii Albe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici