Fiica preşedintelui uzbec controla din Elveţia sectorul de hidrocarburi al ţării sale

Fiica preşedintelui uzbec ar fi controlat în ultimii ani, din Elveţia, sectorul de hidrocarburi din ţara sa, printr-o societate care a "sustras 80 la sută din exporturile de gaze naturale", potrivit unor note diplomatice obţinute de WikiLeaks şi publicate joi de Le Temps.

16 afișări

Potrivit ziarului elveţian, care a primit de la WikiLeaks note confidenţiale trimise de ambasada americană de la Taşkent, aceste documente "aruncă o lumină nouă asupra modului în care Gulnara Karimova ar exploata economia unei ţări a cărei populaţie de 28 de milioane de locuitori trăieşte în proporţie de o treime în sărăcie".

Ea ar fi făcut acest lucru prin intermediul Zeromax, o societate cu sediul la Zoug (estul Elveţiei), până vara trecută, continuă cotidianul.

Firma Zeromax este prezentată în notele diplomatice drept "cel mai mare angajator privat al ţării", care "sustrage 80 la sută din exporturile de gaze naturale" din Uzbekistan.

O notă din 2007 explică faptul că, "prin Zeromax, Gulnara Karimova controlează îndeaproape hidrocarburile celei de-a treia ţări producătoare de gaz din fosta Uniune Sovietică".

Cu studii absolvite la Harvard, tânăra femeie în vârstă de 38 de ani este "intermediarul-cheie pentru toate contractele".

Un alt document din 2010 arată că Zeromax este una dintre "principalele firme elveţiene care primesc devize din Uzbekistan", printr-un acord "de import de gaz complex" cu o societate elveţiană, fapt care contribuie la consolidarea poziţiei Elveţiei drept al doilea partener comercial al Uzbekistanului.

Potrivit Le Temps, diplomaţii americani au evaluat la trei miliarde de dolari activitatea anuală a entităţii, adică "10 la sută din Produsul Intern Brut al ţării".

Ziarul aminteşte faptul că fiica preşedintelui Islam Karimov s-a instalat din 2008 la periferia luxoasă a Genevei, după ce a fost numită reprezentant al Uzbekistanului la Naţiunile Unite.

Conform notelor diplomatice, această numire viza, "potrivit unor observatori, controlarea mai strânsă a conglomeratului cu sediul în Elveţia", înainte de intrarea sa în faliment, în august 2010.

Ea ar putea de asemenea să constituie "o protecţie politică, dacă familia Karimov renunţă la putere sau părăseşte ţara", potrivit notelor.

O notă din 2008 explică faptul că tânăra femeie este "urâtă" în ţara sa din cauza "comportamentului său rapace", ceea ce, contrar unor ipoteze, ar îngreuna o succesiune a tatălui său.

Notele diplomatice nu furnizează, în schimb, prea multe informaţii legate de cariera mondenă a tinerei, care cântă sub numele de "GooGoosha".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici