Israelul confirmase estimările eronate ale SUA privind presupusul arsenal neconvenţional al Irakului

Serviciile de informaţii israeliene confirmaseră, în mod eronat, estimările Statelor Unite privind presupusul arsenal neconvenţional al regimului Saddam Hussein, principalul argument pentru invadarea Irakului, arată documente americane dezvăluite de WikiLeaks şi citate de Le Monde.

15 afișări
Imaginea articolului Israelul confirmase estimările eronate ale SUA privind presupusul arsenal neconvenţional al Irakului

Israelul confirmase estimările eronate ale SUA privind presupusul arsenal neconvenţional al Irakului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Subiectul a fost abordat în cursul întâlnirii între senatorul american Carl Levin şi un oficial din cadrul serviciilor de informaţii americane, în martie 2009, după ce presupusele arme de distrugere în masă irakiene nu au fost găsite. Un raport american prezintă un mărturie a unui membru al serviciilor de spionaj israeliene. "Care era estimarea Israelului?", îl întrebase senatorul pe colonelul Itai Brun. "Noi eram foarte apropiaţi de estimările americane", preciza oficialul israelian.

"La acea vreme, credeam că regimul irakian avea sisteme de rachete capabile să transporte arme chimice şi biologice. Nu erau dovezi directe, ci o concluzie strategică bazată pe comportamentul lui Saddam Hussein din anii 1990, când sugerase că nu va renunţa niciodată la aceste arme", recunoştea oficialul israelian.

Întrebat în legătură cu presupusele legături ale Irakului cu reţeaua teroristă al-Qaida, un alt israelian, locotenent-colonelul Avi Zaroni, declarase că existau informaţii privind contacte la nivelul eşaloanelor inferioare ale conducerii organizaţiei teroriste, subliniind însă că regimul irakian nu susţinea Jihadul.

Colonelul Brun afirmase, în legătură cu eventuala aprovizionare clandestină cu uraniu a Irakului, că autorităţile israeliene nu se gândiseră la acest subiect pentru că exista convingerea că Bagdadul nu avea un program nuclear semnificativ.

Fosta administraţie George W. Bush invocase existenţa presupusului arsenal neconvenţional irakian şi a legăturilor cu al-Qaida ca argumente pentru a justifica intervenţia militară împotriva regimului Saddam Hussein în 2003. După înlăturarea regimului irakian, serviciile de informaţii americane nu au găsit presupusele arme chimice şi biologice irakiene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici