O telegramă diplomatică americană descrie viaţa lui Slobodan Miloşevici în închisoare

O telegramă diplomatică americană dezvăluită de WikiLeaks oferă o imagine unică despre viaţa fostului preşedinte Slobodan Miloşevici în închisoarea ONU de la Tribunalul Penal Internaţional (TPI) din Haga, unde era judecat pentru crime de război.

157 afișări
Imaginea articolului O telegramă diplomatică americană descrie viaţa lui Slobodan Miloşevici în închisoare

O telegramă diplomatică americană descrie viaţa lui Slobodan Miloşevici în închisoare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Telegrama îl descrie pe Miloşevici drept un cititor pasionat de romane de groază de calitate mediocră, un bărbat căruia îi place să asculte Frank Sinatra în celula sa sau care îşi face plimbarea în curtea închisorii timp de o oră indiferent de vreme.

Ambasada americană din Haga a trimis această telegramă în noiembrie 2003, în timp ce procesul lui Miloşevici la TPI pentru fosta Iugoslavie intra în al doilea an. Autorul documentului tocmai avusese o întrevedere cu şeful penitenciarului, Tim McFadden.

Acesta din urmă intra zilnic în contact cu Miloşevici şi avea acces la conţinutul conversaţiilor acestuia cu familia şi prietenii, precum şi la dosarul medical al fostului preşedinte, potrivit telegramei.

În cadrul întrevederilor sale cu reprezentanţii ambasadei, McFadden a declarat că Miloşevici îşi suna în fiecare zi soţia, pe Mira Markovici, descriind "relaxarea extraordinară" dintre acesta şi soţia sa, o personalitate puternică.

"Milosevici putea să manipuleze orice naţiune, a declarat el (McFadden), dar avea dificultăţi cu soţia sa, care dimpotrivă, părea să exercite o influenţă puternică asupra lui", potrivit telegramei.

Miloşevici suferea de probleme cardiace şi hipertensiune pe tot parcursul procesului, unde era judecat pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii pentru rolul său în conflictele care au provocat destrămarea fostei Iugoslavii în anii '90.

O mare parte din telegramă este consacrată sănătăţii lui Miloşevici care părea să ameninţe continuarea procesului.

Telegrama apreciază că problemele cardiace puteau fi controlate, deşi cu greu, cu medicamente.

McFadden l-a descris pe Miloşevici ca pe o persoană "narcisistă" care se crede "înconjurată de nebuni" în interiorul şi exteriorul tribunalului. Dar era convins că el controlează cursul procesului.

"Milosevici are o mare încredere în puterile sale şi crede că este pe cale să «câştige» în faţa tribunalului, o atitudine care îi consolidează starea de sănătate, stabilă în prezent", precizează telegrama.

În concluzii, diplomaţii americani subliniau totuşi că sănătatea lui Miloşevici s-ar putea deteriora.

"Pentru moment, totuşi, Miloşevici rămâne în formă bună", conchide telegrama.

Slobodan Miloşevici a decedat subit în urma unei crize cardiace la 14 martie 2006, înainte de încheierea procesului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici