WikiLeaks: Ambasada americană îl descria pe Boiko Borisov ca fiind "imprevizibil" şi "naiv"

Fostul ambasador american în Bulgaria, John Beyrley, îl descria în 2005 pe Boiko Borisov, actualul premier bulgar, ca fiind "un politician imprevizibil" şi uneori "naiv", conform unei telegrame diplomatice americane dezvăluită de WikiLeaks.

138 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Ambasada americană îl descria pe Boiko Borisov ca fiind "imprevizibil" şi "naiv"

WikiLeaks: Ambasada americană îl descria pe Boiko Borisov ca fiind "imprevizibil" şi "naiv" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Boiko Borisov este un individ imprevizibil cu ambiţii politice nelimitate şi, aparent, un viitor strălucit în politica Bulgariei", afirma diplomatul american într-o telegramă diplomatică trimisă în 2005, oferind detalii despre cariera lui Borisov, legăturile acestuia şi atitudinea faţă de Statele Unite, relatează site-ul Novinite.com.

"În trecut, Bosisov a fost implicat în activităţi infracţionale grave şi are legături strânse cu LukOil şi ambasada Rusiei", afirma Beyrle.

"Borisov are legături financiare şi politice cu directorul LukOil Bulgaria, Valentin Zlatev, un influent lider interlop. Loialitatea lui Borisov şi vulnerabilitatea în relaţia cu Zlatev joacă un rol major în procesul de luare a deciziilor politice", spunea Beyrley.

"Temperamentul lui Borisov reprezintă o oportunitate pentru Statele Unite - îi place să fie în centrul atenţiei pe plan internaţional şi să beneficieze de susţinerea SUA", adăuga ambasadorul, spunând că primarul Sofiei "are o şcoală a vieţii, dar pare uneori naiv din punct de vedere politic".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici