WikiLeaks dezvăluie numele unor surse diplomatice în telegramele publicate recent

Site-ul WikiLeaks a publicat în ultimele zile aproximativ 134.000 de telegrame diplomatice care includ numele unor persoane care au vorbit confidenţial cu diplomaţii americani şi care s-ar putea confrunta cu represalii în ţările cu regimuri autoritare, relatează New York Times, în ediţia online.

347 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks dezvăluie numele unor surse diplomatice în telegramele publicate recent

WikiLeaks dezvăluie numele unor surse diplomatice în telegramele publicate recent (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oficialii din cadrul Departamentului de Stat şi activiştii pentru drepturile omului sunt îngrijoraţi că aceste de surse diplomatice, inclusiv activişti, jurnalişti şi academicieni din ţările cu regimuri autoritare, s-ar putea confrunta cu represalii, inclusiv demiterea din funcţie, urmărirea în justiţie şi violenţe.

Până în ultimele zile, WikiLeaks a publicat telegrame editate pentru a proteja sursele diplomatice.

Site-ul susţine într-o declaraţie publicată luni că accelerarea dezvăluirii telegramelor este "în acord cu promisiunea WikiLeaks de a maximiza impactul şi a face aceste informaţii disponibile tuturor". Declaraţia sugerează că această acţiune a avut ca scop să înlăture "interpretarea greşită" conform căreia organizaţia ar fi fost "mai puţin activă în ultimele luni".

Documentul nu este semnat, dar fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, este cel care redactează sau aprobă comunicatele grupului.

În timp ce WikiLeaks posta noile telegrame, o publicaţie germană anunţa că un fişier criptat conţinând toate cele 251.287 de telegrame diplomatice obţinute de WikiLeaks anul trecut au fost postate online cu mai multe luni în urmă şi că parola este disponibilă pe Internet. Luni nu se ştia dacă cineva a spart fişierul descris de publicaţie, Der Freitag, şi a făcut public materialul încă nepublicat.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Michael A. Hammer, a declarat că instituţia nu va comenta autenticitatea documentelor publicate. El a afirmat că Statele Unite "condamnă ferm orice dezvăluire ilegală de informaţii clasificate".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici