WikiLeaks: Diplomaţii americani, interesaţi de divorţul lui Sarkozy şi relaţia cu Carla Bruni

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, este "strălucitor, nerăbdător, nediplomatic, greu de prezis, fermecător, inovator şi dornic de summit-uri", dar divorţul său a ridicat semne de întrebare în legătură cu capacitatea sa de a-şi menţine echilibrul şi concentrarea, conform notelor WikiLeaks.

60 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Diplomaţii americani, interesaţi de divorţul lui Sarkozy şi relaţia cu Carla Bruni

WikiLeaks: Diplomaţii americani, interesaţi de divorţul lui Sarkozy şi relaţia cu Carla Bruni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit documentelor obţinute de WikiLeaks şi publicate de Guardian, consilierii lui Sarkozy se tem să îi stârnească furia, încât au decis să schimbe traseul avionului prezidenţial pentru ca liderul francez să nu vadă Turnul Eiffel luminat în culorile steagului turcesc.

Documentele afirmă că Sarkozy îşi tiranizează miniştrii şi personalul, este un personaj hiperactiv, dar este preşedintele francez cel mai apropiat de Statele Unite de după al Doilea Război Mondial şi un tactician politic strălucit.

Memoriile diplomatice americane analizează şi divorţul lui Sarkozy, dar afirmă şi că acesta era foarte dornică să devină prieten personal cu George W. Bush şi apoi cu Barack Obama.

"Recentul divorţ al lui Sarkozy ridică semne de întrebare în legătură cu capacitatea sa de a-şi menţine echilibrul şi concentrarea. Sarkozy a vorbit despre dependenţa sa de Cecilia - «sursa mea de putere şi călcâiul lui Ahile pentru mine», după cum spune el. În perioada separării, în 2005, a fost vizibil un Sarkozy foarte iritabil şi mai întunecat, acelaşi care a reapărut şi la summitul de la Lisabona, a doua zi după anunţul divorţului", afirmă una dintre notele diplomatice, estimând însă că preşedintele francez îşi va reveni după acest eveniment.

Şapte luni mai târziu, după căsătoria cu Carla Bruni, o notă diplomatică afirma că popularitatea lui Sarkozy a scăzut "în mare parte din cauza expunerii vieţii sale personale", dar remarca şi faptul că preşedintele francez a profitat de popularitatea soţiei sale pentru a promova interesele naţionale ale Franţei în cursul unei vizite în Brazilia.

Un diplomat britanic avertiza însă că Sarkozy ar putea încheia acorduri cu ţările importante din UE fără a lua în considerare statele mai mici, deoarece nu excelează în relaţiile cu "oameni neimportanţi".

Un diplomat european a descris o întâlnire dintre Nicolas Sarkozy şi cancelarul german, Angela Merkel, în cursul căreia "tensiunea s-a răspândit în toată camera", adăugând că "numai a te afla în aceeaşi încăpere cu Sarkozy este suficient pentru a creşte nivelul de stres al oricui".

Într-o notă din 26 octombrie 2007, diplomaţii americani relatează despre iniţiativa lui Sarkozy de a crea o comisie pentru revizuirea priorităţilor de apărare şi securitate franceze, exprimându-şi dorinţa de a afla detalii înaintea summitului NATO de la Bucureşti. În mai 2008, o notă diplomatică îi reaminteşte preşedintelui american că, la întâlnirea avută cu Sarkozy la summitul NATO de la Bucureşti, acesta şi-a exprimat intenţia de a reface relaţiile Franţei cu NATO şi de a extinde angajamentul militar în Afganistan. În 4 decembrie 2009, un memoriu diplomatic reaminteşte că Sarkozy a autorizat personal, la summitul NATO de la Bucureşti, trimiterea de trupe suplimentare în Afganistan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici