AFP: Publicarea mesajelor diplomatice, cea mai controversată dintre dezvăluirile făcute de WikiLeaks

Publicarea, începând de duminică, a unor note diplomatice americane provenind dintr-un pachet de circa 250.000 de mesaje procurate de WikiLeaks este cea mai controversată dintre dezvăluirile făcute de acest site, creat în 2006, specializat în postarea online de documente secrete.

33 afișări
Imaginea articolului AFP: Publicarea mesajelor diplomatice, cea mai controversată dintre dezvăluirile făcute de WikiLeaks

AFP: Publicarea mesajelor diplomatice, cea mai controversată dintre dezvăluirile făcute de WikiLeaks (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

28 noiembrie 2010: cinci publicaţii internaţionale mari, şi anume The New York Times (Statele Unite), The Guardian (Marea Britanie), El Pais (Spania), Der Spiegel (Germania) şi Le Monde (Franţa), încep publicarea mesajelor diplomatice schimbate între Washington (Departamentul de Stat şi Departamentul Apărării) şi 274 de ambasade americane din lume. Aceste documente au fost furnizate de WikiLeaks, care afirmă că a pus la dispoziţia acestor publicaţii 251.287 de mesaje, dintre care şase la sută sunt clasate "secrete", 40 la sută "confidenţiale", iar restul nu au vreo menţiune restrictivă. Majoritatea sunt datate între 2004 şi februarie 2010.

22 octombrie 2010: WikiLeaks publică 391.832 "Significant Action in the War" (SIGACT - rapoarte ale unor incidente) redactate de soldaţi americani în timpul războiului din Irak, din ianuarie 2004 şi până la sfârşitul lui 2009. Această postare este anunţată ca fiind "cea mai importantă scurgere de documente militare confidenţiale din Istorie".

25 iulie 2010: WikiLeaks postează aproximativ 77.000 de documente clasificate ale armatei americane asupra Războiului din Afganistan, datând din perioada 2004-2010. Aceste documente dau detalii asupra victimelor civile şi presupuselor legături dintre Pakistan şi insurgenţii talibani. Această postare aduce celebritatea WikiLeaks.

Aprilie 2010: WikiLeaks publică înregistrarea video a unui elicopter american de tip Apache trăgând asupra unor bărbaţi, la Bagdad, şi omorând mai mulţi dintre ei, între care doi angajaţi ai agenţiei de presă Reuters. Înregistrarea video, datând din 2007, este filmată cu sunet şi permite ca piloţii elicopterului să fie auziţi cerând comandantului lor de la sol autorizaţia de a deschide focul, pe o stradă din Bagdad, asupra unor bărbaţi identificaţi ca fiind insurgenţi înarmaţi. WikiLeaks afirmă că a obţinut această înregistrare video "de la mai multe surse militare", fără să facă alte precizări.

2009: WikiLeaks, ca şi alte site-uri, postează documente controversate şi schimburi de mesaje electronice între climatologi din cadrul Universităţii britanice East Anglia, unul dintre cele mai vizate centre de cercetare asupra climatului. Criticii teoriei încălzirii globale afirmă că aceste documente confirmă teoria lor asupra negării încălzirii climatice. În acest context, izbucneşte un "climategate" internaţional. Ulterior, o anchetă respinge interpretarea dată de criticii teoriei încălzirii cimatice e-mailurilor aparţinând unor oameni de ştiinţă.

Noiembrie 2009: WikiLeaks începe publicarea a ceea ce prezintă ca fiind sute de mii de mesaje schimbate la 11 septembrie 2001, ziua atacurilor teroriste din New York şi Washington. Site-ul nu precizează cum a procurat aceste mesaje.

2008: WikiLeaks publică pe site-ul său peste 10.000 de nume, împreună cu adresele, numerele de telefon şi profesia, ale membrilor Partidului Naţional Britanic (BNP). Formaţiunea de extremă-dreapta ameninţă cu procese pe toţi cei care vor publica aceste informaţii. Cel puţin un poliţist a fost destituit, după aceste dezvăluiri.

Septembrie 2008: în timpul campaniei prezidenţiale americane, căsuţa de e-mail personală a republicanei Sarah Palin este piratată, iar capturi de ecran cu mesajele sale sunt publicate de WikiLeaks.

2007: site-ul publică un manual de 238 de pagini, "Camp Delta Standard Operating Procedures", al armatei americane, datând din 2003, asupra închisorii militare americane de la Guantanamo. În acesta se poate citi că sulurile de hârtie de toaletă pot fi distribuite prizonierilor ca recompensă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici