WikiLeaks: Guvernul Venezuelei este prea haotic şi dezbinat pentru a construi reactoare nucleare

SUA au desconsiderat ambiţiile nucleare ale lui Hugo Chavez, în pofida afacerilor Venezuelei în sectorul energetic cu Iranul şi Rusia, diplomaţii americani la Caracas afirmând că Guvernul este prea haotic şi dezbinat pentru a construi reactoare nucleare, relatează The Guardian în ediţia electronică.

13 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Guvernul Venezuelei este prea haotic şi dezbinat pentru a construi reactoare nucleare

WikiLeaks: Guvernul Venezuelei este prea haotic şi dezbinat pentru a construi reactoare nucleare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Diplomaţii americani din capitala venezuelană au minimizat planurile lui Chavez de a construi reactoare nucleare. O telegramă confidenţială publicată de WikiLeaks, trimisă de John Caulfield, adjunctul şefului misiunii americane, afirma că Washingtonul are puţine motive să se teamă de planurile venezuelane de exploatare a uraniului cu ajutor iranian şi de construire a unui reactor cu ajutor rusesc.

"Deşi zvonurile potrivit cărora Venezuela aprovizionează Iranul cu uraniu de producţie venezuelană ar putea ajuta la acreditarea ambiţiilor revoluţionare ale Guvernului, se pare că, în realitate, aceste zvonuri nu prea au bază în realitate", se arată în telegrama transmisă în 2009.

Un cercetător venezuelan, bine plasat în domeniul nuclear, i-a spus lui Caulfield că Guvernul nu are încredere în oamenii de ştiinţă şi că presupusele laboratoare de înaltă tehnologie nu au nitrogen şi au echipamente defectuoase. El numeşte afacerile venezuelane în domeniul nuclear un "teatru politic". Caulfield afirmă, de asemenea, că Venezuela ar putea fi capabilă să dea curs promisiunii lui Chavez de a achiziţiona centrale nucleare ruseşti, în valoare de miliarde de dolari. "Dar chiar şi aşa, este îndoielnic, din cauza dificultăţilor financiare ale Guvernului", completa el.

Pe de altă parte, şi diplomaţi americani din Bolivia au minimizat perspectiva ca Venezuela să aprovizioneze aliaţii cu materiale nucleare. "Similar concluziilor stabilite de (regimul din) La Paz, este foarte improbabil ca Venezuela să furnizeze uraniu venezuelan unor ţări terţe", scria Caulfield. Chavez a negat că ar fi interesat de arme nucleare, dar planurile sale de cooperare în domeniul energiei nucleare, cu Moscova şi Teheranul, au alarmat "veterani" ca John Bolton, fostul ambasador american la ONU, potrivit The Guardian.

Într-o vizită la Moscova, luna trecută, liderul venezuelan a semnat un acord cu preşedintele rus, Dmitri Medvedev, pentru construirea unui reactor nuclear în următorii 10-15 ani. Costul şi locaţia acestuia nu au fost dezvăluite, lucru care probabil va contribui la menţinerea intactă a scepticismului Statelor Unite, comentează The Guardian.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici