WikiLeaks: Islanda limitase doi ani accesul românilor pe piaţa muncii după criticile opoziţiei

Islanda luase decizia de limitare a accesului românilor şi bulgarilor pe piaţa naţională a muncii după critici ale opoziţiei liberale, care denunţa, în 2006, accesul cetăţenilor din state UE est-europene la locuri de muncă islandeze, conform unui mesaj diplomatic american dezvăluit de WikiLeaks.

29 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Islanda limitase doi ani accesul românilor pe piaţa muncii după criticile opoziţiei

WikiLeaks: Islanda limitase doi ani accesul românilor pe piaţa muncii după criticile opoziţiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dezvăluirile sunt conţinute într-un mesaj transmis de ambasada americană din Reykjavik la sediul Departamentului de Stat, pe 28 martie 2007. Telegrama diplomatică, având caracter de document pentru "uz oficial", descrie activitatea Parlamentului islandez înaintea alegerilor parlamentare din mai 2007.

"În noiembrie 2006, Partidul Liberal a criticat Guvernul pentru că a permis accesul liber al muncitorilor din state UE est-europene, denunţând politicile de integrare a imigranţilor. Guvernul a reacţionat rapid şi a alocat 100 de milioane de coroane islandeze (1,4 milioane de dolari) pentru cursuri destinate străinilor, introducând restricţii muncitorilor provenind din România şi Bulgaria până la 1 ianuarie 2009", precizează nota diplomatică americană.

Într-un alt mesaj, datând din 18 ianuarie 2006, ambasada americană din Reykjavik sublinia că urmăreşte cu atenţie aplicaţiile pentru vize americane formulate în Islanda de anumite categorii de persoane, inclusiv de străini care obţinuseră de curând cetăţenia islandeză sau de străini care au drept de rezidenţă în Islanda. Dintre străinii care aplicau pentru vize americane la oficiile din Islanda 15 erau polonezi, 12 erau norvegieni, nouă aveau origine lituaniană, iar şase erau cetăţeni români, preciza ambasada americană.

Islanda nu este membră UE, dar face parte din Acordul Zonei Economice Europene (EEA), care garantează circulaţia liberă a bunurilor, persoanelor, serviciilor şi capitalului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici