WikiLeaks: Kim Jong-Il nu avea încredere în China

Liderul nord-coreean Kim Jong-Il nu avea încredere în China, singurul său aliat important, şi modifica spectacolele pentru a fi pe placul americanilor, potrivit unei telegrame publicate de WikiLeaks, care transcrie declaraţii datând din 2009.

287 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Kim Jong-Il nu avea încredere în China

WikiLeaks: Kim Jong-Il nu avea încredere în China (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Revenind dintr-o vizită la Phenian, preşedintele grupului sud-coreean Hyundai Group, i-a povestit ambasadorului american că Kim Jong-Il a declarat că "nu are încredere" în China.

Această telegramă, care datează din 28 august 2009, nu oferă alte detalii.

În cursul întrevederii sale cu ambasadorul american, preşedintele Hyundai Group, Hyun Jung-Eun, descrie un Kim Jong-Il orientat mai degrabă spre Statele Unite.

Liderul Coreei de Nord i-a mărturisit directorului Hyundai că a cerut modificări în defilările şi tablourile vii pentru sărbătoarea Arirang, între care suprimarea scenelor cu un tir de rachetă deoarece a înţeles că americanilor nu le place acest lucru.

"El a auzit spunându-se că sud-coreenilor nu le place să vadă atâţia soldaţi în cadrul defilărilor şi, prin urmare, au fost mai mulţi studenţi" care au participat, notează telegrama diplomatică, citând-o pe Hyun.

Cu câteva luni înainte de întâlnirea dintre Hyun Jung-Eun şi liderul nord-coreean, Phenianul a lansat rachete cu rază de lungă de acţiune şi a efectuat (în mai 2009) un al doilea test nuclear.

Kim Jong-Il a descris, de asemenea, relaţiile sale cu Japonia ca fiind "mai proaste ca niciodată" şi a ordonat, potrivit declaraţiilor unui oficial de rang înalt nord-coreean, ca toate maşinile japoneze să fie retrase de pe străzile Phenianului.

Preşedintele Hyundai Group a mers în Coreea de Nord deoarece grupul este prezent în această ţară prin exploatarea în comun a zonei turistice de pe muntele Kumgang şi a zonei industriale Kaesong.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici