WikiLeaks: SUA se îndoiau de autenticitatea complotului din Bolivia în care a fost ucis un român

SUA aveau îndoieli privind autenticitatea unui presupus complot în 2009 împotriva preşedintelui bolivian, Evo Morales, soldat cu moartea a trei "mercenari", între care şi un român, considerându-l un pretext pentru arestări în rândul opoziţiei, arată note divulgate de WikiLeaks.

10 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: SUA se îndoiau de autenticitatea complotului din Bolivia în care a fost ucis un român

WikiLeaks: SUA se îndoiau de autenticitatea complotului din Bolivia în care a fost ucis un român (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În telegramele americane publicate de El Pais şi preluate joi de presa din La Paz, însărcinatul cu afaceri american evoca, la mijlocul lui 2009, confuzia din jurul presupusului complot şi absenţa "dovezilor" Guvernului - o fotografie prezenta drept un antrenament terorist ceea ce s-a dovedit în final a fi o partidă de paintball.

La 16 aprilie 2009, Eduardo Rozsa Flores, cu cetăţenie ungaro-croato-boliviană, Michael Dwyer, cetăţean irlandez, şi Arpad Magyarosi, cu cetăţenie româno-ungară, au fost împuşcaţi mortal de poliţie într-un hotel din Santa Cruz. Aceştia erau suspectaţi că ar fi complotat în vederea uciderii preşedintelui bolivian, Evo Morales.

Versiunea oficială, conform căreia aceştia au fost ucişi în urma unui schimb de focuri, a fost pusă la îndoială, în special de organizaţiile neguvernamentale. Doi "complici" au fost arestaţi şi sunt în continuare în detenţie.

În prezent, 39 de persoane sunt inculpate oficial în legătură cu acest dosar, dintre care 18 sunt date în urmărire inclusiv în afara ţării, iar 13 sunt în arest preventiv. Majoritatea sunt apropiate mediilor opoziţiei conservatoare din Santa Cruz, capitala economică a ţării.

Însărcinatul cu afaceri Kris Urs a menţionat în 2009, în telegramele sale, eforturile fără rezultat ale ambasadei de a căuta clarificări asupra contextului "complotului", evocând "zvonurile care abundă" în La Paz.

El menţionează de asemenea o întrevedere cu "un contact", care i-a dat asigurări că "Guvernul a înscenat şi planificat toată operaţiunea în şase luni, inclusiv recrutarea grupului" de mercenari şi manipularea sa, pentru a justifica apoi înlăturarea liderilor opoziţiei de la Santa Cruz.

"Zvonurile de recrutare de către Guvern a aşa-zişilor mercenari nu pot fi verificate, dar (...) administraţia Morales ar putea utiliza raidul de la 16 aprilie, din oraşul Santa Cruz, care este un fief al opoziţiei, pentru a lansa arestări în rândul opoziţiei", conchide telegrama americană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici