WikiLeaks: UE şi SUA vroiau să "păcălească" ţările sărace în dosarul privind schimbarea climei

UE şi SUA se înţeleseseră în acest an să îşi sincronizeze eforturile în faţa poziţiei tot mai coordonate a ţărilor emergente pe tema climei, existând discuţii privind oferirea de asistenţă pentru a le câştiga de partea lor, potrivit unor note publicate de Wikileaks şi citate de EUObserver.

25 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: UE şi SUA vroiau să "păcălească" ţările sărace în dosarul privind schimbarea climei

WikiLeaks: UE şi SUA vroiau să "păcălească" ţările sărace în dosarul privind schimbarea climei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Una din notele diplomatice dezvăluite de site-ul de informaţii Wikileaks descrie o întânire între adjunctul emisarului special american pentru Schimbarea Climei, Jonathan Pershing, şi comisarul european pentru Schimbarea Climei, Connie Hedegaard, la 11 februarie în acest an. În timpul acesteia, Hedegaard ar fi cerut o cooperare intensificată pentru a contracara poziţia adoptată de Brazilia, Africa de Sud, India şi China.

A fost abordat de asemenea subiectul sensibil al asigurării unei asistenţe de către ţările bogate - 30 de miliarde de dolari - pentru ca partenerii lor mai săraci să poată lua măsuri împotriva efectelor imediate ale schimbărilor climatice.

Hedegaard ar fi întrebat de asemenea dacă Statele Unite ar avea nevoie să facă vreun "calcul contabil creativ" în ceea ce priveşte partea care le revine din banii promişi, potrivit notei diplomatice publicate de WikilLeaks şi citate de EUObserver.

Cele două părţi au discutat despre Acordul de la Copenhaga, care fusese adoptat recent, oficialul american descriind drept posibile planurile de a determina cât mai multe state să semneze acordul. Pershing a apreciat de asemenea promisiunile făcute de mai multe state importante în cadrul acordului drept "opace".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici