CONFERINŢA MEDIAFAX: Tinerii fermieri vor primi mai mulţi bani şi pentru instalarea la ţară, şi la plata pe hectar

Sprijinul acordat fermierilor tineri pentru instalarea la ţară ar putea creşte de la 40.000 de euro la 70.000 de euro, iar subvenţia pe hectar va fi mai mare cu 25% pentru o suprafaţă de maxim 25 de hectare, timp de cinci ani, a declarat marţi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

1625 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX: Tinerii fermieri vor primi mai mulţi bani şi pentru instalarea la ţară, şi la plata pe hectar

Daniel Constantin (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Pentru instalarea tinerilor fermieri au existat peste 25.000 de solicitări, dar fondurile disponibile au ajuns doar pentru 8.500 de fermieri. Sprijinul presupunea acordarea a 40.000 de euro, sumă nerambursabili pentru instalarea în mediul rural.

"Vrem ca în viitoarea programare financiară să mărim acest sprijin de la 40.000 de euro la 70.000 de euro şi să mărim alocarea financiară astfel încât cât mai mulţi fermieri tineri să se instaleze în mediul rural", a spus Constantin la conferinţa MEDIAFAX Talks about Agriculture.

Tânărul fermier este o persoană cu vârsta sub 40 de ani şi care desfăşoară o activitate agricolă.

"Dacă până acum nu exista o diferenţiere între tânărul fermier şi un fermier care primea un sprijin pe suprafaţă de 139 de euro pe hectar, în viitoarea programare fermierul tânăr va primi pentru cinci ani, pentru primele 25 de hectare, o sumă mărită cu 25%. Astfel acesta va fi stimulat să lucreze şi să aibă un avantaj la începerea activităţii agricole", a afirmat Constantin.

Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli (FNPAR), a declarat că se discută de multă vreme despre stimularea tinerilor fermieri pentru a se instala la sate, însă ar trebui în primul rând să fie stimulată creditarea pentru înfiinţarea acestor ferme, respectiv băncile să acorde împrumuturi cu dobânzi mai mici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici