Alegeri parlamentare 2020. Care sunt condiţiile de solicitare a urnei mobile

  • Duminică, 6 decembrie, vor avea loc alegerile parlamentare 2020, în cadrul cărora românii vor alege senatorii şi deputaţii pentru următorii 4 ani.
  • La alegerile parlamentare de pe 6 decembrie, persoanele care pot apela la urna mobilă sunt cele aflate în carantină din cauza epidemiei de coronavirus, cele care nu se pot transporta la secţia de votare din motive de boală sau invaliditate, sau cele care execută o pedeapsă care îi privează de libertate.
530 afișări
Imaginea articolului Alegeri parlamentare 2020. Care sunt condiţiile de solicitare a urnei mobile

Alegeri parlamentare 2020. Care sunt condiţiile de solicitare a urnei mobile

Conform Autorităţii Electorale Permanente, românii cu drept de vot care nu se pot deplasa la secţia de votare la care sunt arondaţi conform adresei de domiciliu pot solicita urna mobilă prin depunerea unei cereri tip. Persoanele eligibile pentru urna mobilă sunt cele care se află în carantină din cauza epidemiei de coronavirus, cele care nu se pot transporta la secţia de votare din motive de boală sau invaliditate, sau cele care execută o pedeapsă care îi privează de libertate.

CITEŞTE ŞI Ghidul alegătorului: Ce trebuie să ştii când mergi la secţia de votare duminică, 6 decembrie

Care sunt condiţiile pentru depunerea cererii de solicitare a urnei mobile

  • cererea trebuie datată şi semnată de alegătorul care solicită urna
  • cererea poate fi depusă prin intermediul oricărei persoane
  • cererile se depun cel târziu până pe 5 decembrie

Cererea pentru solicitarea urnei speciale se va completa şi semna de alegătorul aflat în una din situaţiile precizate (boală, invaliditate, spitalizare) şi poate fi depusă de orice altă persoană. Depunerea cererilor pentru urna mobilă se va face până în data de 5 decembrie 2020, între orele 18.00 - 20.00.

Cererea pentru solicitarea urmei speciale poate fi scrisă de mână sau printată şi cuprinde, în mod obligatoriu: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa, conform menţiunilor din actul de identitate ori dovada de reşedinţă, după caz, adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei, seria şi numărul actului de identitate, numărul de telefon.

Pe lângă cererea completată de persoana care solicită urna mobilă vor fi depuse şi copii ale tuturor actelor care atestă boala, starea de sănătate sau invaliditatea alegătorului. Documentele trebuie să dovedească lipsa posibilităţii de deplasare la secţia de votare şi trebuie să conţină expresia „persoană netransportabilă”.

În ziua alegerilor parlamentare, pe 6 decembrie, biroul electoral al secţiei de votare, unde solicitantul urnei monbile a depus cererea, va delega o echipă formată din doi membri, care se va deplasa la adresa specificată de alegător în cerere. Echipa va veni cu urna specială, alături de buletinul de vot, ştampila de vot, tuş şi lista electorală. Alegătorul care a solicitat urna mobilă va trebui să prezinte un act de identitate şi va semna lista electorală înainte de a primi buletinul de vot şi ştampila. Buletinul de vot se va introduce, apoi, în urna mobilă.

Fiecare secţie de votare va avea o singură urnă specială, care va reveni la secţia de vot până la închiderea acesteia, la ora 21:00.

CITEŞTE ŞI Lista de candidaţi la Senat şi Camera Deputaţilor Bucureşti

Cei care se află în carantină sau izolare la domiciliu, din cauza COVID-19, vor putea depune o cerere pentru urna mobilă, alături de copia deciziei de carantină emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti.

Dacă alegătorul se află în izolare la domiciliu, el poate vota prin intermediul urnei speciale dacă depune o cerere în acest sens, alături de copia unuia din următoarele documente:

  • biletul de externare din unitatea sanitară care confirmă diagnosticul şi indicaţia de izolare;
  • decizia de izolare emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană/ a municipiului Bucureşti;
  • rezultatul testării COVID-19 RT-PCR (pozitiv) din ultimele 14 zile.

CITEŞTE ŞI Cum arată buletinul de vot pentru alegerile din 6 decembrie


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici