Alegeri parlamentare 2020. Ghidul alegătorului: Ce trebuie să ştii când mergi la secţia de votare duminică, 6 decembrie

  • Pe 6 decembrie 2020, în intervalul orar 07:00 - 21:00, în România au loc alegerile parlamentare.
  • Duminică, românii vor alege prin vot deputaţii şi senatorii care îi vor reprezenta în Camera Deputaţilor şi Senat pentru următorii patru ani
  • Alegerile parlamentare se vor desfăşura în condiţii speciale, pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2 în rândul alegătorilor.
28038 afișări
Imaginea articolului Alegeri parlamentare 2020. Ghidul alegătorului: Ce trebuie să ştii când mergi la secţia de votare duminică, 6 decembrie

Anul acesta, ziua de 6 decembrie vine cu cadouri în ghete pentru copii şi cu buletine de vot pentru adulţi. Data alegerilor parlamentare, mult discutată în contextul epidemiei de COVID-19 din România, a fost stabilită chiar de Sfântul Nicolae.

Alegeri parlamentare 2020. Întrebări frecvente despre votare

Puteţi consulta aici mai multe materiale pe tema alegerilor parlamentare 2020:

La alegerile parlamentare se vor folosi două modele de buletine de vot. Pentru alegerile parlamentare 2020, votul va fi pe partide, se va vota o listă sau unul dintre candidaţii independenţi. VEZI AICI Cum arată buletinul de vot.

Senatorii şi deputaţii se aleg prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale. 

Alegerile parlamentare se desfăşoară odată la patru ani şi, prin vot, vor fi aleşi 465 de parlamentari: 136 de senatori şi 329 de deputaţi. Ei vor reprezenta cetăţenii din fiecare judeţ al ţării, dar şi românii de peste graniţe sau minorităţile naţionale.

Conform legii alegerilor parlamentare, numărul de mandate din fiecare judeţ este decis în funcţie de populaţie. Astfel, un deputat reprezintă 73.000 de locuitori, iar un senator 168.000 de locuitori.

Conform acestui calcul, cei mai mulţi reprezentanţi ai legislativului vor veni din Bucureşti (13 senatori şi 29 deputaţi), urmat de Iaşi (5 senatori şi 12 deputaţi) şi Constanţa şi Prahova (5 senatori şi 11 deputaţi). Judeţele cu cei mai puţini reprezentanţi sunt Covasna, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Mehedinţi, Sălaj şi Tulcea (câte 2 senatori şi 4 deputaţi).

Vot la alegeri parlamentare 2020. Lista de candidaţi la Senat şi Camera Deputaţilor

Puteţi consulta lista cu secţiile de votare pe site-ul roaep.ro, sau cu ajutorul hărţii dezvoltate de Autoritatea Electorală Permanentă.

Alegătorii care nu sunt siguri unde ar trebui să voteze pentru alegerile parlamentare din acest an, pot intra pe portalul Registrului Electoral, unde orice cetăţean român cu vârsta de peste 18 ani poate afla în câţiva paşi unde îşi poate exprima opţiunea duminică, 6 decembrie 2020.

Alegeri parlamentare 2020. Candidaţii pentru Camera Deputaţilor şi Senat

În total, au fost depuse 1.147 de liste de candidaţi şi candidaturi independente, la Camera Deputaţilor şi Senat. Comparativ cu 2016, când numărul candidaţilor era de 6.476, anul acesta pe liste se află 7.136 de nume.

Dintre aceştia:

  • 4.659 candidează la Camera Deputaţilor (CDep)
  • 2.477 candidează la Senat

În ceea ce priveşte partidele care se luptă pentru locurile din Parlament, situaţia se prezintă în felul următor:

  • PMP - 641 candidaţi
  • PNL - 640 candidaţi
  • Pro România - 639 candidaţi
  • PSD - 631 candidaţi
  • Alianţa USR-Plus - 616 candidaţi (separat, USR - 390 de candidaţi / Plus - 226 de candidaţi)
  • Alianţa pentru Uniunea Românilor (AUR) - 621 candidaţi
  • Partidul Ecologist Român - 620 candidaţi

Doar 42 de candidaţi independenţi s-au înscris pentru Camera Deputaţilor şi unul singur pentru Senat.

Competiţia este mare, mai ales în judeţul Brăila, unde pentru Camera Deputaţilor se întrec 19,8 candidaţi pe loc. La polul opus, cea mai slabă luptă pentru Camera Deputaţilor se dă în Buzău, cu doar 9 candidaţi pe un loc.

Tot Brăila e în fruntea clasamentului şi când vine vorba despre Senat, cu 27,5 candidaţi pe un loc. În schimb, cea mai slabă competiţie va avea loc în judeţul Prahova, unde s-au înregistrat 11,8 candidaţi pe un loc.
 

Vot la alegeri parlamentare 2020 Iaşi. Lista de candidaţi la Senat şi Camera Deputaţilor

Vot la alegeri parlamentare 2020 Braşov. Lista de candidaţi la Senat şi Camera Deputaţilor

Vot la alegeri parlamentare 2020 Timişoara. Lista de candidaţi la Senat şi Camera Deputaţilor

Vot la alegeri parlamentare 2020 Constanţa. Lista de candidaţi la Senat şi Camera Deputaţilor

Vot la alegeri parlamentare 2020 Cluj. Lista de candidaţi la Senat şi Camera Deputaţilor

Alegeri parlamentare 2020. Cum arată buletinul de vot pentru alegerile din 6 decembrie

 

Alegeri parlamentare 2020. Numărul alegătorilor: cetăţeni cu drept de vot 

Potrivit informaţiilor oferite de Autoritatea Electorală Permanentă, numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 2 decembrie 2020 este de 18.191.396. 

Duminică, la alegerile parlamentare pot vota cetăţenii români care au împlinit 18 ani până în ziua de 6 decembrie. În schimb, cei cărora li s-au interzis drepturile electorale prin hotărâre judecătorească nu se vor putea prezenta la urne.

După efectuarea tuturor actualizărilor, situaţia numărului de alegători valabili pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor din data de 6 decembrie 2020 este următoarea:

  • Numărul total al persoanelor care au dreptul de vot interzis este de 19.604 cetăţeni;
  • Numărul total de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 740.367 de persoane;
  • Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul prin corespondenţă prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro este de 35.808 cetăţeni;
  • Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul la secţia de votare prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro este de 3.078 cetăţeni.

În străinătate, alegerile parlamentare se vor desfăşura în zilele de 5 şi 6 decembrie, în timp ce pe teritoriul României, oamenii sunt aşteptaţi la urne doar pe 6 decembrie, între orele 7:00 şi 21:00.

MAE reaminteşte că a pus la dispoziţia alegătorilor români din străinătate Ghidul alegătorului român la secţiile de votare din străinătate, ce conţine informaţii privind condiţiile de exercitare a dreptului de vot la secţie, documentele necesare votării, procedura de votare, orarul secţiilor de votare şi măsurile specifice de siguranţă sanitară adoptate în contextul pandemiei de COVID-19, precum şi o rubrică de Întrebări frecvente, care oferă răspunsuri la cele mai frecvente întrebări adresate de cetăţenii români din afara graniţelor ţării cu privire la exercitarea dreptului de vot la secţie.

VEZI AICI Harta interactivă a secţiilor de votare din străinătate, lansată de MAE.

Pentru a vota pentru alegerile parlamentare, alegătorii trebuie să aibă acte de identitate valabile în ziua votării. Totuşi, Biroul Electoral Central a precizat că pe 6 decembrie îşi vor putea exercita dreptul constituţional şi cei al căror act de identitate expiră în perioada 1 martie 2020 - 6 decembrie 2020, în contextul epidemiei de COVID-19.

Potrivit legii, cetăţenii români îşi pot exercita dreptul la vot în baza unuia dintre următoarele acte de identitate:

  • cartea de identitate
  • cartea electronică de identitate
  • cartea de identitate provizorie
  • buletinul de identitate
  • paşaportul diplomatic
  • paşaportul diplomatic electronic
  • paşaportul de serviciu
  • paşaportul de serviciu electronic
  • carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

 

Reguli antiepidemice, în secţiile de votare. Lista măsurilor sanitare

La fel ca în cazul alegerilor locale, în secţiile de votare vor fi respectate reguli antiepidemice pentru siguranţa populaţiei. Astfel, în toate unităţile în care se desfăşoară procesul de votare pentru alegerile parlamentare vor exista recipiente cu dezinfectant pentru mâini, iar purtarea măştii de protecţie va fi obligatorie.

  • purtarea măştii de protecţie, pentru a acoperi nasul şi gura 
  • distanţare fizică de cel puţin 1 metru între participanţii la procesul electoral 
  • dezinfecţia periodică a mâinilor, cât şi după fiecare contact direct cu alte persoane 
  • dezinfecţia sediilor secţiilor de votare, potrivit reglementărilor în vigoare

Potrivit unei decizii adoptate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la intrarea în secţia de vot va fi verificată temperatura corporală a fiecărei persoane. Înăuntru, se va menţine o distanţă adecvată, iar timpul petrecut în secţia de vorate trebuie să fie cât mai mic.

Cu excepţia situaţiilor speciale, fiecare alegător va fi „instruit să poziţioneze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic, pentru preluarea datelor de identificare în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).” Dacă operatorul de calculator va fi nevoit să realizeze procedura în locul alegătorului, acesta se va dezinfecta imediat sau va schimba mănuşile.

Deşi purtarea măştii este obligatorie, pentru identificarea votantului se va face o excepţie pentru câteva momente. Astfel, fiecare alegător va îndepărta masca pentru a-şi confirma identitatea, „la o distanţă de minimum 1,5 m faţă de operatorul de calculator şi membrii biroului electoral al secţiei de votare, iar după identificare, alegătorul îşi va repoziţiona masca acoperind nasul şi gura”.

Instrumentele de scris şi ştampilele utilizate în timpul procesului de votare vor fi poziţionate la îndemâna alegătorilor, pentru a evita contactul direct cu membrii biroului electoral al secţiei de votare.

După ce a votat, alegătorul îşi va aplica singur, cu ajutorul membrilor biroului electoral al secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „Votat” pe actul de identitate sau documentul utilizat pentru a-şi exercita dreptul constituţional.

Puteţi consulta aici şi lista măsurilor sanitare care se aplică la secţiile de votare din străinătate. Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi MAE, cu avizul Autorităţii Electorale, privind măsurile de sănătate publică cu aplicabilitate la secţiile de votare organizate în străinătate pentru alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor din 5-6 decembrie a fost publicat pe 21 noiembrie în Monitorul Oficial.

 

Alegeri parlamentare 2020. Procesul de votare în zonele carantinate

În cazul în care locuiţi într-o localitate în carantină, în ziua votului nu vor fi restricţii privind deplasarea la urne. 

Pe 6 decembrie, cei infectaţi cu COVID-19 sau cei aflaţi în izolare, vor putea vota cu ajutorul urnei mobile. Mai mult, în localităţile carantinate, nu vor exista restricţii pentru deplasarea la vot.

„Ca şi la locale am rugat oamenii să vină cu încredere, să îşi exercite acest drept fundamental, organizăm activitatea în secţiile de votare ca să reducem la minimum riscul de răspândire”, a afirmat premierul Orban.

Iar cei din diasporă vor avea la dispoziţie un număr mare de secţii de votare pentru aceste alegeri parlamentare.

„În diasporă am reuşit. Îl felicit pe domnul Bogdan Aurescu, am reuşit să obţinem deschiderea unui nr mare de secţii de votare şi va exista posibilitatea exercitării dreptului de vot şi în mod clar suntem în discuţii cu toate autorităţile ca să permită deplasarea şi în zonele care se află sub restricţii”, a mai spus Ludovic Orban. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici