#vreaupreşedinte. Alexandru Cumpănaşu, profil de candidat. Poate tragedia de la Caracal să nască un prezidenţiabil?

Alexandru Cumpănaşu, în vârstă de 38 de ani, candidaează independent la alegerile prezidenţiale, propulsat fiind de scandalul generat de Cazul de la Caracal. Agenţia MEDIAFAX şi Gândul.ro vă prezintă ascensiunea lui Cumpănaşu, generată în urma tragediei de la Caracal.

2050 afișări
Imaginea articolului #vreaupreşedinte. Alexandru Cumpănaşu, profil de candidat. Poate tragedia de la Caracal să nască un prezidenţiabil?

#vreaupreşedinte. Alexandru Cumpănaşu, cum poate o tragedie să nască un prezidenţiabil

Alexandru Cumpănaşu, în vârstă de 38 de ani, este directorul executiv al ONG-ului Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei. El candidează independent la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2019 şi este unchiul Alexandrei Măceşeanu, adolescenta răpită şi ucisă în luna iulie, la Caracal. Din acel moment, apariţiile lui Alexandru Cumpănaşu la televizor au devenit tot mai frecvente, culminând cu anunţul candidaturii la alegerile prezidenţiale, în luna septembrie, profitând de expunerea mediatică.

 

Activitatea profesională

Alexandru Cumpănaşu este preşedinte al Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei din anul 2004, funcţie care îi aduce un venit anual de 580.000 de lei. A fost preşedintele Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României şi moderator al emisiunii "Ambasador România ", difuzată la postul Realitatea TV.

Totodată, acesta figurează şi ca administrator al EDP Exclusive Consulting SRL şi ca secretar general al Aociaţiei pentru Bună Guvernare, potrivit declaraţiei de interese depusă la BEC. Alexandru Cumpănaşu este vice-preşedinte al Fundaţiei Colegiului Naţional de Apărare şi membru al Marii Loje Naţionale din România.

 

Controverse

În declaraţia de avere a candidatului, depusă la Biroul Electoral Centrat, figurează un salariu de 66.762 de lei, porvenit de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. Ulterior, SNSPA a dat un comunicat, în care explică faptul că Alexandru Cumpănaşu nu este cadru didactic al Universităţii.

De asemenea, acesta a recunoscut public faptul că nu are diplomă de licenţă, afirmând că a urmat un an la Facultatea de Drept din Sibiu, dar a îngheţat studiile. Cumpănaşu a obţinut un certificat de absolvire a unui curs de securitate internaţională de la Colegiul Naţional de Apărare, din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, în anul 2006, iar în noiembrie 2016 a început un MBA în leadership şi management-ul crizelor, la Acadecmia Regală pentru Managmentul Afacerilor din Elveţia.

Alexandru Cumpănaşu mai este criticat în spaţiul public că profită de tragedia în care a fost implicată nepoata sa, pentru a-şi atinge scopurile politice.

 

Ascensiunea politică

Sloganul de campanie al prezidenţiabilului Alexandru Cumpănaşu este " Ori noi, ori ei", făcând referire la clanurile mafiote din România şi la legăturile pe care reţelele infracţionale le au cu politicieni de rang înalt. Cumpănaşu este susţinător al luptei împotriva criminaşităţii, împotriva clanurilor interlope şi a legăturilor pe care acestea le au cu politicieni de rang înalt. Mesajul populist al prezidenţiabilului este susţinut prin apariţii televizate pe subiectul Crimei de la Caracal şi de "dezvăluirile" pe care acesta la face în acest caz.

Acesta a propus în repetate rânduri înfiinţarea unui departament anti-mafie în cadrul CSAT, care să fie convocat de preşedinte o dată pe lună, şi să se ocupte de combaterea traficului de droguri, traficului de persoane şi infracţiunilor care aduc atingere familiilor şi copiilor.

În cadrul unui live pe pagina sa de Facebook, anterior anunţului de candidatură la prezidenţiale, Alexandru Cumpănaşu a afirmat că nu doreşte un mandat complet de preşedinte şi că doreşte doar ca în doi ani să "radă" clanurile mafiote din România.

El a afirmat că a fost şef de campanie al PNL, la Caracal, în perioada Convenţiei Democrate Române şi că a reuşit un scor de 25% în acel an, preluând ulterior şefia organizaţiei PNL din Caracal.

Acesta şi-a anunţat în luna septembrie candidatura la alegerile prezidenţiale, după ce a afirmat anterior că nu intenţionează acest lucru. La sediul Biroului Electoral Central acest a depus 230.000 de semnături.

Recent, Alexandru Cumpănaşu a anunţat înfiinţarea unui nou partid, Mişcarea Forţa România, o structură civică ce va fi formată din 25.000 de membrii, începând de anul viitor. Doctrina partidului va fi una de "centru-naţională"şi va avea filiale şi în Diaspora.

Campania electorală a început cu 30 de zile înainte de data alegerilor şi anume pe 12 octombrie. Ea se încheie în dimineaţa zilei de sâmbătă de dinaintea datei prezidenţialelor, la ora 7.00, respectiv în data de 9 noiembrie.

Mandatul Preşedintelui României este de cinci ani, iar pe 10 noiembrie va avea loc votul în ţară la prezidenţiale, între orele 07.00 şi 21.00. Al doilea tur de scrutin a fost programat să aibă loc pe 24 noiembrie, în acelaşi interval orar.

Cât despre votul în secţiile din străinătate se desfăşoară pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. Astfel, la primul tur de scrutin românii din Diaspora vor vota între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici