Eficienţa testelor non-invazive, cu probe de salivă, în depistarea COVID-19. Dr. Adrana Pistol: Nu sunt interzise, dar interpretăm rezultatele

Informaţiile despre eficacitatea testelor pentru diagnosticarea COVID-19 utilizând saliva nu sunt încă suficiente, rezultatul lor urmând să fie reinterpretat, a declarat, marţi, dr. Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

929 afișări
Imaginea articolului Eficienţa testelor non-invazive, cu probe de salivă, în depistarea COVID-19. Dr. Adrana Pistol: Nu sunt interzise, dar interpretăm rezultatele

Testele non-invazive ar putea fi acceptate mai repede în şcoli

Întrebată, marţi, în conferinţă de presă, dacă la nivelul INSP se ia în calcul introducerea în metodologie a testelor non-invazive, precum cele din salivă, dr. Pistol a spus că nu s-a produs încă o modificare a definiţiei de caz la nivelul UE.

„Cel puţin deocamdată, la nivelul UE nu s-a produs o modificare a definiţiei de caz care să ia în calcul tipul de probă de salivă. Noi analizăm în acest moment (...) informaţii de la alte state membre. Aceste teste care utilizează ca probă nu extrudatul nazo-faringian, ci saliva, sunt utilizate în câteva state, însă deocamdată pentru a îndeplini criteriile de introducere în lista probelor acceptate, criterii care sunt definite în documentele UE, mai au nevoie de studii”, a spus directorul CNSCBT.

Astfel, în România nu sunt interzise testele din salivă, dar acestea trebuie reinterpretate.

„Nu interzicem, dar noi încercăm să facem o gândire în sensul interpretării acestor rezultate, pentru că este important ca tot timpul să le interpretăm având în vedere consecinţele care pot fi majore, respectiv un caz negativ în ce măsură este cu adevărat negativ, un caz pozitiv în ce măsură este cu adevărat pozitiv, cu toate consecinţele (...). Bineînţeles că acolo unde avem simptomatologie este foarte simplu. Unde nu avem simptomatologie este mai dificil. Această chestiune se află în dezbatere, modificarea definiţiei de caz la nivel european încă nu s-a produs, mai este nevoie de informaţii. Ceea ce discutăm deocamdată este necesitatea confirmării prin teste deja cunoscute a persoanelor care au efectuat anterior un test utilizând saliva ca să fim convinşi că acest caz este cu adevărat pozitiv”, a mai spus dr. Adriana Pistol.

Posibilitatea testării pentru SARS-CoV-2 din salivă este o chestiune intens discutată în spaţiul public, deoarece, fiind non-invaziv, ar putea fi acceptat mai repede în şcoli.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici