Imunizare COVID cu trei doze de vaccin. Scenarii posibile

  • Imunitatea oferită de vaccinurile anti-COVID nu durează la nesfârşit
  • Oamenii de ştiinţă cercetează dacă este nevoie de o a treia doză de ser anti-COVID
  • Medicii spun că a treia doză reactivează sistemul imunitar şi elimină noile variante de virus
1352 afișări
Imaginea articolului Imunizare COVID cu trei doze de vaccin. Scenarii posibile

Imunizare COVID cu trei doze de vaccin. Scenarii posibile

Avem nevoie de trei doze de vaccin pentru o imunitate mai bună? Este o întrebare pe care o auzim destul de des în ultima perioadă.
 
Imunitatea oferită de serurile anti-COVID se estimează că durează 6, 8 sau 12 luni, însă medicii spun că o a treia doză de vaccin ar avea rolul de a reactiva sistemul imunitar şi de a elimina noile variante ale virusului.
 
„A treia doză ne aduce nivelul de anticorpi la nivelul optim, pe de o parte, iar pe de altă parte, dacă luăm în calcul că aceste variante virale noi au nevoie de o cantitate mai mare de anticorpi neutralizanţi, este evident că avem nevoie de acest booster imunitar care să crească nivelul de anticorpi chiar peste nivelul pe care îl avem la primele două administrări”, spune medicul toxicolog Radu Ţincu.
 
Firmele producătoare de vaccinuri, Pfizer şi Moderna, au un studiu în fază doi şi trei pentru o eventuală a treia doză de vaccin. Oamenii de ştiinţă fac cercetări acum pentru a vedea cu exactitate dacă este sau nu nevoie de această doză suplimentară.
 
„Sunt mai multe scenarii luate în calcul, unul ar fi ca această a treia doză de vaccin să se realizeze cu jumătate din cantitatea de vaccin de la primele două. Alt scenariu va fi legat de faptul că poate va fi necesară o modificare a compoziţiei vaccinului, astfel încât el să corespundă variantelor virale circulante”, explică Radu Ţincu.
 
Autorităţile ne liniştesc spunându-ne că avem vaccin suficient şi pentru o doză suplimentară, în cazul în care va fi nevoie. Uniunea Europeană tocmai a încheiat cel mai mare contract pentru seruri anti-COVID. Astfel, între 2021 şi 2023, statele membre vor primi 1,8 miliarde de doze doar de la Pfizer, pentru că a decis să nu mai reînnoiască şi contractele cu AstraZeneca sau Johnson&Johnson.
 
„Dacă este nevoie şi recomandă medicii, bineînţeles că vom face acest lucru. Avem dozele deja, am luat în calcul şi vaccinarea pentru anul viitor, deci dozele sunt contractate. Dacă se va schimba strategia de vaccinare, va fi inclusă în aceste doze cu siguranţă”, asigură Florin Cîţu, premierul României.
 
Matei a primit prima doză de la Pfizer, iar rapelul e programat pe 26 mai. Gândul că ar putea să se mai vaccineze o dată nu îl sperie.
 
„Dacă toată ideea asta cu a  treia doză ar fi susţinută de recomandarea unui medic, atunci da, cel mai probabil aş face şi a treia doză pentru sporirea imunităţii”, spune Matei Bărăgău.
 
În Marea Britanie a fost luată în calcul imunizarea persoanelor cu vârste de peste 50 de ani cu trei doze de ser anti-COVID. Decizia a fost luată de autorităţile din Regatul Unit pentru a proteja bătrânii de noile variante de tulpini.
 
„Este important să fie vaccinate persoanele la risc şi s-ar putea să fie nevoie să vaccinăm doar persoanele care sunt mult mai în vârstă pentru a preveni internările şi decesele. Am văzut că acolo apar reduceri ale răspunsului imun şi scăpări ale protecţiei imune, deci riscul cel mai mare este pentru persoanele în vârstă”, susţine Tudor Toma, medic din UK.
 
Codruţ Manof s-a vaccinat cu ambele doze de la Moderna. Nu a avut reacţii adverse grave şi nu are probleme cu o a treia doză de vaccin: „Dacă asta înseamnă ca viaţa să revină la normal, bineînţeles, să fim liberi, să fim exact cum eram”.
 
Potrivit specialiştilor, a treia doză de vaccin se va administra probabil tuturor persoanelor, atunci când se va stabili perioda de timp la care trebuie administrat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici