Închisoare până la 10 ani pentru cei care răspândesc intenţionat boli contagioase / Proiect de lege pregătit de trei senatori PNL

Trei senatori PNL, Alina Gorghiu, Iulia Scântei şi Daniel Fenechiu, vor depune la Senat un proiect care prevede închisoare între 3 şi 10 ani pentru cei care infectează cu boli contagioase două sau mai multe persoane şi între 5 şi 15 ani de închisoare, dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei.

1544 afișări
Imaginea articolului Închisoare până la 10 ani pentru cei care răspândesc intenţionat boli contagioase / Proiect de lege pregătit de trei senatori PNL

Închisoare până la 10 ani pentru cei care răspândesc intenţionat boli contagioase / Proiect de lege pregătit de trei senatori PNL

Iniţitiva legislativă modifică şi completează articolul 352 „Infracţiuni contra sănătăţii publice - Zădărnicirea combaterii bolilor”, din Legea 286/2009 privind Codul penal.

Modificările propuse prin proiectul de lege sunt următoarele:

„Art. 352 - (1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase dacă a pus în pericol sănătatea, integritatea sau viaţa uneia sau mai multor persoane sau a creat un pericol cu privire la răspândirea unei boli infectocontagioase, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) a fost săvârşită de către o persoană suspectată sau confirmată medical ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, pedeapsa este închisoarea de la 1 la 5 ani.

(3) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) au avut ca urmare răspândirea unei boli infectocontagioase sau infectarea unei alte persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

(4) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) au avut ca urmare infectarea a două sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.

(5) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani”.

De asemenea, „(6) Omisiunea de a divulga autorităţilor competente în prevenirea, combaterea şi tratarea bolilor infectocontagioase a unor informaţii esenţiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană suspectă sau confirmată ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, precum şi orice alte informaţii necesare efectuării anchetelor epidemiologice, se sancţionează cu închisoarea de la 1 la 5 ani”.

Limitele pedeapei sunt majorate cu jumătate dacă „faptele săvârşite în condiţiile prevăzute de alin (1), (2) (3) (4) (5) şi (6) au condus la infectarea personalului medical sau autorităţilor angajate în prevenirea şi combaterea bolilor infectocontagioase ori au determinat reducerea în mod substanţial a capacităţii de funcţionare a unui spital sau a oricărei alte instituţii publice”.

În forma în vigoare a Codului penal este prevăzut că: „(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. (2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda”.

 

Gorghiu: Cu valori sociale precum sănătatea şi viaţa persoanei nu te joci!

Unul dintre iniţiatorii propunerii legislative, senatorul PNL Alina Gorghiu, a explicat pe Facebook că legislaţie în această privinţă trebuie actualizată.

„Mărirea pedepselor pentru cei care propagă bolile contagioase! Asta prevede iniţiativa legislativă a cărei iniţiator sunt, împreună cu colegii mei senatori, Laura-Iuliana Scântei şi Daniel Fenechiu. Dar este un proiect pentru care aştept semnături de la parlamentarii tuturor partidelor politice!!! Pentru că trebuie sa actualizam legislaţia. Este anacronică pedeapsa, dar şi actualul text al infracţiunii! Şi, în mod sigur, bărbatul internat la Gerota, care a îmbolnăvit numai până acum peste 52 de persoane, tânăra din Hunedoara, care nu a respecta izolarea, exact asta nu au făcut. Ceea ce a pus însă capac a fost românul care, deşi ştia că e infectat, s-a urcat într-o aeronavă cu 60 de pasageri, punând în pericol sănătatea şi poate chiar viaţa acestora”, a scris Alina Gorghiu, miercuri, pe Facebook.

Ea mai spune acestea au fost fapte grave, „iar regimul sancţionator din România este mult prea blând pentru infracţiunea în discuţie, din moment ce nu i-a făcut sa conştientizeze amploarea situaţiei şi să aibă o conduită corespunzătoare”.

„Cu valori sociale precum sănătatea şi viaţa persoanei nu te joci! Tocmai de aceea, propunerea este drastică şi corespunde nevoilor sociale actuale”, conchide Gorghiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici