„Masa în oraş” nu va mai fi niciodată la fel. Nouă oameni s-au infectat cu Covid-19, din cauza aerului condiţionat dintr-un restaurant

  • Cercetătorii susţin că au descoperit nouă oameni care, fiind aşezaţi unii lângă ceilalţi la un restaurant din China în ianuarie, au contractat Covid-19, boala cauzată de noul coronavirus, iar răspândirea virusului a fost posibilă din cauza aerului condiţionat din încăpere
  • Autorii studiului îndeamnă patronii de restaurant să mărească distanţa dintre mese şi să îmbunătăţească sistemele de ventilaţie
  • Pe măsură ce restaurantele încearcă să se redeschidă, experţii spun că va fi nevoie de măsuri în plus de protecţie, precum reducerea capacităţii, purtarea măştilor de către personal, dar şi limitarea timpului pe care clienţii îl petrec în restaurante
7537 afișări
Imaginea articolului „Masa în oraş” nu va mai fi niciodată la fel. Nouă oameni s-au infectat cu Covid-19, din cauza aerului condiţionat dintr-un restaurant

Sursa foto: Profimedia

Trei familii aparent sănătoase au fost infectate cu noul coronavirus în ianuarie, după ce au luat masa în acelaşi restaurant din Guangzhou, China.

Cercetătorii care au studiat cazul susţin că sistemul de aer condiţionat al restaurantului a răspândit picături virale de la o persoană asimptomatică la oamenii din jur. Alte nouă persoane s-au îmbolnăvit mai apoi. 

Descoperirea este înfricoşătoare pentru oamenii care încearcă să păstreze distanţa faţă de ceilalţi. Totuşi, restul persoanelor din restaurant, anume 73 de clienţi şi opt angajaţi, nu au fost infectate cu noul coronavirus, au mai adăugat cercetătorii, potrivit Business Insider. 

„Pentru a preveni răspândirea coronavirusului în restaurante, recomandăm creşterea distanţei dintre mese şi îmbunătăţirea sistemelor de ventilaţie”, au scris autorii studiului.

Pentru restaurantele afectate de criza generată de pandemie, acest caz e dovada că industria serviciilor nu va reveni la normal după sfârşitul crizei, dar există totuşi metode de limitare a răspândirii virusului. Cel mai probabil, patronii vor putea impune anumite limite asupra timpului pe care clienţii îl petrec în restaurant, acestea vor opera cu o capacitate mai mică, aerul condiţionat sau încălzirea vor trebui oprite, iar angajaţii vor purta măşti. 

De asemenea, cercetătorii cred că sursa focarului a fost o femeie de 63 de ani care a prezentat simptome - precum febră sau tuse - mai târziu. Femeia s-a dus la spital şi a fost confirmată mai apoi cu Covid-19.

În decursul a două săptămâni, patru dintre rudele sale se îmbolnăviseră, precum şi alţi cinci oameni din alte două familii, care aparent nu aveau altă conexiune cu ea în afară de timpul petrecut în acel restaurant. 

Acest lucru i-a surprins pe cercetători, din moment ce noul coronavirus e transmis prin picături sau particule care nu au tendinţa să se îndepărteze mai mult de 1 metru de sursă, iar familiile erau aşezate la o distanţă mai mare de 1 metru. Oamenii de ştiinţă au concluzionat astfel că aerul condiţionat a răspândit coronavirusul. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici