Ministrul Muncii vorbeşte de „soluţiile radicale" luate de unii angajatori,din cauza coronavirusului

Unele companii au început să apeleze la clauzele privind forţa majoră, pe fondul crizei coronavirusului, însă aceasta ar trebui să fie ultima soluţie şi temeinic justificată, declară la RFI ministrul interimar al Muncii, Violeta Alexandru.

7827 afișări
Imaginea articolului Ministrul Muncii vorbeşte de „soluţiile radicale" luate de unii angajatori,din cauza coronavirusului

Ministrul Muncii vorbeşte de „soluţiile radicale" luate de unii angajatori,din cauza coronavirusului

„Am observat, din păcate şi subliniez acest lucru, din păcate, că pe fondul acesta de criză şi pe tensiunea pe care o resimt în societate, unii angajatori au trecut deja la soluţii radicale. Este adevărat, sunt oameni care probabil făcându-şi o evaluare a veniturilor din companie, respectiv a perspectivelor de a se angaja în relaţii contractuale cu diverşi clienţi pentru a genera venituri, văd în acest moment că situaţia financiară a companiei lor este în pericol, este într-un impas major. Însă am constatat că într-adevăr, există o tendinţă, pe fondul evaluării disponibilului financiar şi în general pe fondul stării de tensiune din societate, ca unele companii să apeleze la clauzele privind forţa majoră. În opinia mea, aceasta ar trebui să fie ultima soluţie şi temeinic justificată", a spus Violeta Alexandru.

Ministrul interimar atrage atenţia că „forţa majoră înseamnă că de mâine îi spui angajatului să nu mai vină la serviciu, iar acest om, în condiţiile în care i se invocă acest articol, rămâne fără indemnizaţie de şomaj, rămâne fără niciun fel de sprijin”.

„Din perspectiva angajatorului care nu mai are resurse să acopere plata salariului are anumite justificări, dar eu cred că toţi trebuie să ne gândim la impactul social pe care o asemenea măsură îl are şi să încercăm (...), chiar dacă suntem presaţi de toate aceste probleme, avem datoria să ne gândim la angajaţi şi să nu-i punem în situaţia de a le spune printr-un mesaj trimis prin telefon, aşa cum am văzut că se mai întâmplă sau printr-o scurtă informare <peste o oră nu mai lucrezi> sau <de mâine să nu mai vii la serviciu>. Este un şoc şi pentru ei, aşa cum este şi pentru angajator şi cred că avem datoria să încercăm să gestionăm raţional şi cu puţin mai multă grijă aceste situaţii", adaugă Violeta Alexandru.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici