Noul coronavirus, mai contagios decât SARS-CoV? O proteină prezentă şi în cazul virusurilor Ebola sau HIV ar putea fi motivul

7764 afișări
Imaginea articolului Noul coronavirus, mai contagios decât SARS-CoV? O proteină prezentă şi în cazul virusurilor Ebola sau HIV ar putea fi motivul

FOTO: Profimedia

SARS-CoV-2, mai contagios decât SARS-CoV

Potrivit unui nou studiu al Universităţii din Helsinki, noul coronavirus este mai contagios deoarece a dezvoltat o a doua „cheie”, sporindu-şi capacitatea de a se infiltra în celulele umane.

Virusul SARS-CoV a fost descoperit acum mai bine de şaptesprezece ani în China. La acea vreme, s-a răspândit în douăzeci şi şase de ţări şi a afectat doar 8.000 de persoane în 2003.

Noul coronavirus SARS-CoV-2 pare a fi mult mai contagios. „Punctul de plecare al studiului nostru a fost să aflăm de ce coronavirusul SARS-CoV a dus la o epidemie mult mai redusă în 2003, iar SARS-CoV-2 s-a răspândit atât de diferit, deşi utilizează acelaşi receptor principal, ACE2 ”, a explicat Ravi Ojha, virusolog şi co-autor al studiului publicat în revista Science.

O proteină nouă. „Ar putea direcţiona virusul către interiorul celulei”

Cercetătorii au studiat apoi genomul virusului şi au identificat „cheile” care îi permit să se agaţe de celule şi să le infecteze. Şi se pare că noul virus are o cheie nouă. „Spre deosebire de ruda sa din 2003, noul coronavirus a dobândit o piesa suplimentară pe proteinele sale de suprafaţă, piesă pe care o găsim şi la alte virusuri umane devastatoare, inclusiv la Ebola, HIV şi tulpinile patogene ale gripei aviare”, a declarat Olli Vapalahti, un alt virusolog care a participat la studiu.

Această nouă cheie este proteina transmembranară neurofilă 1. „Ar putea fi cea care direcţionează virusul către interiorul celulei”, crede Giuseppe Balistreri, co-autor al studiului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici