Pfizer a redus livrările de vaccin în unele ţări din UE, inclusiv în România. Ţara noastră a obţinut doar 50% din volumul planificat

  • Pfizer a redus la jumătate livrările de vaccin COVID-19 în unele ţări ale UE în această săptămână.
  • România a obţinut doar 50% din volumul planificat pentru această săptămână.
  • O situaţie similară este în Polonia, care a primit luni 176.000 de doze, o scădere de aproximativ 50% faţă de ceea ce era de aşteptat, au spus autorităţile.
2653 afișări
Imaginea articolului Pfizer a redus livrările de vaccin în unele ţări din UE, inclusiv în România. Ţara noastră a obţinut doar 50% din volumul planificat

Foto: Profimedia

Pfizer a redus la jumătate livrările de vaccin COVID-19 în unele ţări ale UE în această săptămână, au declarat joi oficiali guvernamentali, relatează Reuters.

România a obţinut doar 50% din volumul planificat pentru această săptămână, cealaltă jumătate urmând să vină treptat, până la sfârşitul lunii martie, iar livrările urmează să revină la normal începând de săptămâna viitoare, a declarat pentru Reuters secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu.

O situaţie similară este în Polonia, care a primit luni 176.000 de doze, o scădere de aproximativ 50% faţă de ceea ce era de aşteptat, au spus autorităţile.

Guvernul ceh se pregătea pentru reducerea livrărilor, încetinindu-şi campania de vaccinare. „Trebuie să ne aşteptăm ca în următoarele trei săptămâni să existe o reducere a a vaccinărilor”, a declarat ministrul sănătăţii Jan Blatny reporterilor, livrările Pfizer scăzând cu aproximativ 15% în această săptămână şi cu până la 30% în următoarele două săptămâni.

Pfizer şi partenerul său german BioNTech au refuzat să comenteze reducerile dincolo de declaraţia lor săptămâna trecută, care a anunţat reduceri ale livrărilor în timp ce intensifică producţia în Europa.

Unele ţări consideră că se pot descurca. Norvegia are o rezervă de vaccin şi va continua să administreze doze conform planificării, a declarat organismul de sănătate publică.

Compania farmaceutică a declarat Bulgariei şi Poloniei că va înlocui dozele lipsă, au spus oficiali de rang înalt.

Dar Institutul Seric din Danemarca a declarat că scăderea de 50% a dozelor din această săptămână va duce la o deficienţă de 10% în primul trimestru.

Între timp, Italia ameninţă cu acţiuni legale împotriva Pfizer, comisarul special pentru COVID-19, Domenico Arcuri, declarînd că ţării i s-a spus să se aştepte la o reducere de 20% săptămâna viitoare, după reducerea aprovizionării din această săptămână cu aproape 30%

Oficialii spun că reducerile le subminează eforturile de a-şi inocula cetăţenii şi de a limita pandemia care a ucis peste 2 milioane de oameni.

La această situaţie se adaugă îngrijorarea cu privire la aprovizionarea cu seringi speciale necesare pentru extragerea a şase doze din fiecare flacon din poza lui Pfizer.

Agenţia europeană de supraveghere a bolilor a avertizat joi că trei variante ale coronavirusului apărut în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia vor duce la mai multe infecţii cu COVID-19 şi la creşterea spitalizărilor şi deceselor.

În Ungaria, unde autorităţile au aprobat utilizarea vaccinurilor AstraZeneca şi Sputnik V produs de Rusia, înaintea autorităţii de reglementare din UE, un înalt oficial a solicitat Bruxellesului să încerce să se asigure că livrările de la Pfizer respectă programul.

Problema s-a răspândit şi în ţările din afara UE. Canada se confruntă cu întârzieri, la fel şi Elveţia, unde Cantonul Grisons de munte a primit doar 1.000 de doze de la Pfizer săptămâna aceasta, în loc de cele 3.000 pe care le anticipase.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici