Scrisoarea deschisă a unui doctor român în Suedia, privind ”modelul suedez” de combatere COVID-19: Ca să faci ca suedezii, trebuie să fii suedez

  • "În Suedia, masca e opţională. Noi nu luăm decât lucrurile rele", asta a declarat Dan Bittman în mediul online
  • Laura Ghibu, medic român care profesează în Stockholm, a lansat pe internet o scrisoare deschisă care răspunde şi declaraţiilor lui Dan Bittman
  • Laura Ghibu: Oamenii, în general, nu se mai întâlnesc social, păstrează distanţa, lucrează de acasă, nu se mai fac conferinţe, petreceri sau spectacole cu mai mult de 50 de spectatori, se evită transportul in comun şi călătoriile neesenţiale. Asta fac 80% dintre suedezi, de aceea nu avem lockdown.
2830 afișări
Imaginea articolului Scrisoarea deschisă a unui doctor român în Suedia, privind ”modelul suedez” de combatere COVID-19: Ca să faci ca suedezii, trebuie să fii suedez

"În Suedia, masca e opţională. Noi nu luăm decât lucrurile rele". Cu această declaraţie Dan Bittman a reuşit să stârnească un val de reacţii în mediul online.

Artistul Dan Bittman, invitat la Aleph News, în emisiunea lui Marius Tucă, a oferit exemplu Suedia, ţara unde masca de protecţie este opţională. Despre măsurile impuse de suedezi, artistul menţiona: ”Cârciumile sunt deschide până la o anumită oră. Lumea nu poartă mască, e opţional, fiecare poartă dacă vrea, dar în princpiu nu se poartă mască şi aşa mai departe. Şi la fel e în foarte multe ţări de unde noi nu luăm decât lucrurile rele să le prezentăm ca să înfricoşăm populaţia României. Hai să fim serioşi! De ce?”.

Laura Ghibu, medic român în Suedia, a lansat pe internet o scrisoare deschisă care răspunde tuturor declaraţiilor făcute de români despre aşa zisul ”model suedez”.

În primul rând, Laura Ghibu atrage atenţia asupra componentei culturale, care, în cazul suedezilor, a definit un anumit tip de gândire. Suedezilor li s-a părut natural să înţeleagă şi să aplice voluntar izolarea la domiciliu, mai ales cei care fac parte din grupa de risc, de +70 de ani.

”Suedia nu are ca strategie imunitatea naturală de turmă! Acest concept a fost afirmat de nenumarate ori de catre epidemiologul şef Andres Tegnell, dar se pare că totuşi lumea nu întelege. În Suedia s-au luat măsuri de izolare, câteodata chiar mai stricte decât în alte ţări.
Singura diferenţă a fost că au fost voluntare! Deci au fost lăsate la latitudinea individului. S-a arătat direcţia iar noi toţi am fost responsabilizati ca să ne comportăm în aşa fel încât să ajungem la obiectiv! Obiectivul a fost să diminuăm răspândirea infecţiei în aşa fel încât sistemul sanitar să nu colapseze.
Deja din primavară, deşi nu am avut lockdown, majoritatea celor de 70+ ani s-au autoizolat voluntar, iar mulţi dintre ceilalţi şi-au îngrădit voluntar activităţile”.

Totodată, toate evenimentele sociale şi ieşirile în baruri şi restaurante nu au fost restricţionate, însă sunt evitate de către suedezi.

”Oamenii, în general, nu se mai întâlnesc social, păstrează distanţa, lucrează de acasă, nu se mai fac conferinţe, petreceri sau spectacole cu mai mult de 50 de spectatori, se evită transportul in comun şi călătoriile neesenţiale. Aceste măsuri stricte de izolare au fost recomandate săptămâna trecută pentru 6,5 dintre cele 10 milioane de locuitori.
Asta fac 80% dintre suedezi. De aceea nu avem lockdown, fiindca noi ne autoizolam singuri şi facem ce ni se spune, cu toate pro si contra acestui mod de trai şi de a reacţiona.” 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici