Aaron Swartz, cofondator al site-ului Reddit, în vârstă de 26 de ani, s-a sinucis

Aaron Swartz, un activist al internetului, unul dintre creatorii formatului RSS şi cofondator al site-ului Reddit, considerat un geniu al informaticii, s-a sinucis la vârsta de 26 de ani.

2303 afișări
Imaginea articolului Aaron Swartz, cofondator al site-ului Reddit, în vârstă de 26 de ani, s-a sinucis

Aaron Swartz, cofondator al site-ului Reddit, s-a sinucis (Imagine: Wikipedia)

Swartz s-a sinucis prin spânzurare, vineri, în locuinţa sa din Brooklyn, New York, au stabilit autorităţile americane, informează time.com.

Un geniu al informaticii, Swartz a colaborat la o versiune iniţială a popularului instrument online RSS - care permite accesul automat la noi conţinuturi publicate online -, pe când avea doar 14, şi ulterior a devenit unul dintre cofondatorii Reddit, un site devenit apoi un mijloc de exprimare pentru activiştii internetului.

Un susţinător pasionat al justiţiei sociale, Swartz a înfiinţat grupul Demand Progress, care a jucat un rol crucial în campania de convingere a Congresului american să retragă proiectul de lege antipiraterie online (Stop Online Piracy Act), care a suscitat o puternică opoziţie în rândul principalilor actori din domeniul internetului.

Swartz credea că publicul trebuie să aibă acces gratuit la informaţie.

"Informaţia înseamnă putere. Însă, ca toate formele puterii, mulţi vor să o păstreze doar pentru ei", scria Swartz în 2008. "Patrimoniul ştiinţific şi cultural al umanităţii, publicat de-a lungul secolelor în cărţi şi ziare, este disponibil din ce în ce mai mult în format digital şi pus sub cheie de o mână de companii private: nu este imoral să faci publice (fişiere, n.r.), este un imperativ moral", mai scria acesta. "Numai cei orbiţi de perspectiva unui câştig ar refuza unui prieten copierea unui fişier", adăuga acesta.

În iulie 2011, Swartz a fost pus sub acuzare pentru furt de date online, după ce ar fi spart sistemul de computere al Massachusetts Institute of Technology şi ar fi descărcat 4,8 milioane de documente din baza de date academice a institutului, disponibilă pe bază de abonament.

Swartz risca o pedeapsă de până la 35 de ani de închisoare şi o amendă de până la 1 milion de dolari. Swartz a pledat nevinovat, iar procesul era programat să înceapă în luna aprilie a acestui an.

Într-un comunicat difuzat sâmbătă de familia sa, aceasta stabileşte o legătură între sinucidere şi problemele sale judiciare.

"Moartea lui Aaron nu este doar o tragedie personală. Este rezultatul unui sistem judiciar criminal, care practică intimidarea şi anchetele abuzive", a transmis familia, în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici