Andreea Paul (PNL) s-a adresat CNA: Antena 3 şi România TV mi-au defăimat familia în ultimele 3 luni

Deputatul PNL Andreea Paul a transmis Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) o adresă în care spune că, în ultimele 3 luni, în emisiuni difuzate de Antena 3 şi România TV i-a fost defăimată familia, cerând totodată CNA să îi pună la dispoziţie copiile înregistrărilor respectivelor programe.

404 afișări
Imaginea articolului Andreea Paul (PNL) s-a adresat CNA: Antena 3 şi România TV mi-au defăimat familia în ultimele 3 luni

Andreea Paul (PNL) s-a adresat CNA: Antena 3 şi România TV mi-au defăimat familia în ultimele 3 luni (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Vă rog să îmi puneţi la dispoziţie copiile înregistrărilor emisiunilor difuzate de posturile de televiziune Antena 3 şi România TV în care mi-a fost defăimată familia în ultimele trei luni: noiembrie 2014 - ianuarie 2015", se spune în adresa transmisă CNA, pe 10 februarie, de Andreea Paul.

Totodată, deputatul PNL a cerut "analiza şi reacţia CNA" în acest caz, având în vedere cadrul legal şi Codul audiovizualului.

Solicitarea Andreei Paul a fost analizată în şedinţa CNA de marţi, care este condusă, în calitate de preşedinte, de membrul Consiliului Radu Călin Cristea.

Cristea a spus că CNA a primit o solicitare prin care un parlamentar a transmis Consiliului "o adresă prin care cere practic monitorizarea emisiunilor difuzate de doi radiodifuzori, timp de trei luni".

"E o solicitare nelalocul ei. Asta ar însemna că practic Departamentul de monitorizare (al CNA, n.r.) ar fi blocat, lucrând doar pentru monitorizarea acestei probleme", a spus Radu Călin Cristea.

El a mai spus că, pentru solicitări similare venite din zona politicului, CNA ar trebui să introducă "un fel de normă de comportament".

De asemenea, Radu Călin Cristea a spus că respectivul parlamentar poate să ceară televiziunilor casetele martor ale emisiunilor dorite şi, dacă doreşte să facă CNA o sesizare, Consiliul o va analiza.

Însă membrul CNA Valentin Jucan a spus că radiodifuzorii nu sunt obligaţi să îi dea casetele martor, ci doar faţă de Consiliu având astfel de obligaţii. "Cred că putem noi să îi punem la dispoziţie doamnei casetele martor (...) Haideţi să nu trimitem un deputat al României să facă solicitări, care vor veni tot la noi", a spus Jucan.

Şi membrul CNA Lorand Turos a spus că CNA poate să îi pună la dispoziţie parlamentarului înregistrările solicitate.

De asemenea, membrul CNA Răsvan Popescu a spus că televiziunile sunt obligate să păstreze casetele martor ale emisiunilor lor doar timp de o lună.

Radu Călin Cristea a spus însă că Departamentul de monitorizare al CNA a început să facă această muncă, de monitorizare a celor trei luni de emisiuni, fapt care îi blochează activitatea. "O lună şi jumătate serviciul de monitorizare nu va lucra pentru CNA, ci pentru altceva", a spus Cristea.

El a mai spus că i se poate solicita parlamentarului respectiv să indice CNA exact emisiunile pe care le solicită. "Îi vom pune la dispoziţie casetele martor pe care le solicită şi, în cazul în care doreşte să facă sesizări, CNA se va pronunţa într-o şedinţă publică", a mai spus Cristea.

Însă Valentin Jucan a spus că CNA se învârte în jurul cozii şi încearcă să se "fofileze".

"Nimeni nu vrea să se fofileze după lege (...) Am informaţii că mai sunt încă două solicitări similare din partea altor doi parlamentari. Creăm un precedent foarte prost (...) Suntem în situaţia în care suntem la dispoziţia unor parlamentari care solicită CNA un soi de muncă la negru", a răspuns Cristea.

În cele din urmă, CNA a votat în unanimitate să îi transmită Andreei Paul că poate să adreseze Consiliului o solicitare în care să spună la ce emisiuni se referă. Astfel, CNA va putea să îi pună la dispoziţie acele emisiuni.

"E o bătaie de joc, nu vă supăraţi. Dacă ştia emisiunile, ni le spunea", a spus Valentin Jucan.

De altfel, Valentin Jucan şi Gabriel Tufeanu au votat "împotriva" propunerii prin care CNA să solicite Andreei Paul să transmită Consiliului emisiunile la care se referă şi datele la care acestea au fost difuzate pe Antena 3 şi România TV. Propunerea a fost însă adoptată cu şapte voturi "pentru" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea).

Tufeanu a avut însă o altă motivare a votului său "împotrivă", faţă de cea a lui Jucan. "Consider că noi trebuie să analizăm sesizări şi reclamaţii", a spus Gabriel Tufeanu. El a mai spus că sesizarea transmisă de un parlamentar trebuie abordată de CNA la fel ca o sesizare transmisă de oricare cetăţean al ţării. "Nu să-i punem la dispoziţie casete", a mai spus Tufeanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici