Angela Gheorghiu, după schimbările de la Opera Naţională: "Sunt stupefiată, întristată şi revoltată"

Angela Gheorghiu a exprimat,miercuri, într-un mesaj de pe contul său de Facebook că este"stupefiată","întristată" şi "revoltată" că ministrul Vlad Alexandrescu si premierul Cioloş au cedat presiunilor lui Johann Kobborg renumindu-l pe fostul director general interimar George Călin la conducerea ONB.

2134 afișări
Imaginea articolului Angela Gheorghiu, după schimbările de la Opera Naţională: "Sunt stupefiată, întristată şi revoltată"

Angela Gheorghiu, după schimbările de la Opera Naţională: "Sunt stupefiată, întristată şi revoltată"

Soprana Angela Gheorghiu afirmă că adevărul a fost răstălmăcit, iar informaţiile manipulate cu ajutorul presei, la conducerea instituţiei de cultură venind din nou „oameni cercetaţi pentru nereguli grave şi ilegalităţi”.

De asemenea, Angela Gheorghiu denunţă lipsa de transparenţă a ministerului Culturii Vlad Alexandrescu şi a prim ministrului Dacian Cioloş care nu s-a consultat cu toţi angajaţii ONB, ci doar i-a informat de deciziile luate. Aceasta a mai exprimat că Vlad Alexandrescu şi premierul Dacian Cioloş au cedat în faţa presiunilor venite de la coregraful Johan Kobborg în decizia renumirii lui George Călin ca director general interimar:

„Sunt, pentru a nu ştiu câtă oară în ultimele săptămâni, stupefiată, întristată şi revoltată de desfăşurarea de forţe a celor care îşi doresc cu orice preţ să pună mâna pe ONB, răstălmăcind adevărul şi folosind cele mai josnice mijloace de a manipula informaţii, opinii, presă, public. Indiferent unde m-am aflat în carieră mea, am fost veşnic alături de ţară mea şi am aşteptat cu răbdare un moment în care să pot cânta la opera bucureşteană în aceleaşi condiţii de excelenţă în care pot cânta pe marile scene ale lumii. Am crezut că acel moment se va apropia, în sfârşit, că Opera îşi va recăpăta demnitatea şi că nu mai va avea la conducere oameni cercetaţi pentru nereguli grave şi ilegalităţi, oameni care să-şi bată joc cu seninătate de colegii mei. Nu pare să fie cazul. Că soluţie ”de consens”, despre care angajaţii şi conducerea ONB au fost, însă, informaţi, şi nu consultaţi, ministrul Vlad Alexandrescu şi primul ministru Dacian Cioloş au găsit de cuviinţă să cedeze presiunilor domnului Kobborg şi să-l re-numească pe domnul George Călin la conducerea ONB.”

Nu în ultimul rând, Angela Gheorghiu a alăturat postării sale de pe pagina sa de Facebook câteva pasaje din mesajul adresat, marţi seară, prim-ministrului Dacian Cioloş în care a criticat abuzurile comise la nivel conducerii Operei Naţionale Bucureşti, exprimându-şi din nou stupefacţia şi dezamăgirea că la înaltul for decizional al Operei revin oamenii corupţi.

În fragmentele scrisorii adresate premierului Dacian Cioloş, soprana i-a criticat totodată, pe Alina Cojocaru şi pe Johan Kobborg declarând că va îi va sprijini pe angajaţii ONB în faţa abuzurilor conducerii actuale:

„Redau mai jos pasaje din mesajul pe care i l-am adresat aseară ministrului, în speranţa că un asemenea abuz ar putea fi evitat în ultima secundă.
«Va asigur că nu despre domnul Soare este vorba.
V-aţi bătut joc şi de el destul jucându-va cu datul şi luatul de funcţii. Pentru mine, principial vorbind dacă era orice persoană profesionistă şi curată putea să se numească şi Popescu, îl susţineam oricum, în faţă sau în locul unor oameni daţi afară pentru că au comis ilegalităţi. (...) Din păcate continuaţi dumneavoastră să le păstoriţi în continuare cu bună ştiinţă. Mă dezic de un asemenea gest necumpătat, dacă mâine totuşi vreţi să îl faceţi. Imaginea României ar fi mai bună dacă într-adevăr aţi da în vileag aceste practici din Opera şi aţi spune că aici nu este admis să facem acest circ şi că vrem să avem un teatru European pentru că avem cu cine!
Trebuie să spuneţi că daţi şansă deopotrivă artiştilor de toate naţionalităţile să fie angajaţi. Ceea ce a făcut Alina Cojocaru în faţă Operei este incalificabil! Să ceară balerinilor să demisioneze dacă şi partenerul sau, Johan Kobborg îşi va da demisia, doar pt că acesta a fost lovit în orgoliu sau pentru că se aflase că se erija în cineva ce nu este, adică director la balet?! Să ne concentrăm un pic, măcar. Acest gest este jenant din partea unei artiste.
Va lăsaţi influenţat de un balerin, care va pune condiţii că va pleca dintr -o instituţie unde a făcut ilegalităţi, dacă nu îl aduceţi înapoi pe acela pe care l-aţi destituit din funcţia de director, tocmai pentru fraude??!! Ce poate înseamnă acest gest al dumneavoastră pt mine, de exemplu? (...) Nu voi reuşi să fiu doar un spectator. Voi lupta pentru colegii mei de la ONB ce muncesc aici de o viaţă! Am vorbit şi ne am auzit reciproc, dar aşa cum v-am spus şi în viu grai, nu pot fi de acord cu gafă pe care o pregătiţi mâine, cu scuză că ONB este alcătuit din oameni care nu au idei europene sau deschise. (...) Artiştii sunt fiinţele cele mai deschise în spirit în toată lumea această. Eu nu sunt de acord să va bateţi joc de artiştii din România. Nu aţi dat şansă colegilor mei dirijori profesionişti şi curaţi, dar vreţi să redaţi încă o dată şansă unor oameni certaţi cu moralitatea, profesionalismul, demnitatea şi legea. Doamne ajută!”, a conchis Angela Gheorghiu în mesajul său scris, miercuri după amiază, pe reţeaua de socializare Facebook.

Pe de altă parte, Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a anunţat miercuri, pe Facebook, că ministerul de resort va sprijini ONB rămânându-i un „partener privilegiat”, anunţând o serie de schimbări în conducerea instituţiei, decizii contestate de o parte din angajaţii Operei care au iniţiat un protest spontan.

Vlad Alexandrescu a anunţat că s-a decis ca ONB să fie condusă în următoarele trei luni de un nou director general interimar, George Călin, cu parteneriatul Ministerului Culturii, iar balerinul şi coregraful Johan Kobborg laolată cu balerina Alina Cojocaru să fie reintegraţi în ONB. De asemenea, se doreşte un nou manager de talie internaţională pentru Opera Naţională.

Un protest al angajaţilor de la Operă, ai celor de la Opereta „Ion Dacian” precum şi ai celor de la corpul de balet al ONB a avut loc, miercuri după amiază, în Sala Mare de la Opera Naţională Bucureşti. Printre participanţi s-au regăsit dirijorii Vlad Conta, dirijorul Tiberiu Soare şi soprana Irina Iordăchescu. Nemulţumirile acestora sunt legate de faptul că George Călin a fost repus în funcţie la ONB, în urma deciziei luate, miercuri, de ministrul Vlad Alexandrescu. Protestatarii şi-au maifestat susţinerea faţă de dirijorul Tiberiu Soare exprimând că acesta cunoaşte problemele interne ale Operei şi are abilităţi de conducere. Totodată, aceştia au invocat faptul că George Călin a fost înlocuit de Tiberiu Soare, după un raport al Curţii de Conturi ce prezenta nereguli în actele instituţiei de cultură bucureştene.

Mai mult, protestatarii au anunţat că îl aşteaptă pe ministrul Vlad Alexandrescu să sosească la Operă pentru a purta discuţii cu ei, exprimând că vor boicota desfăşurarea spectacolului „Falstaff”, programat pentru ora 19:00 în Sala Mare a ONB dacă Ministrul Culturii nu se prezintă la întâlnire.

„Sunteţi aşteptat în continuare la Opera Naţională Bucureşti, domnule Ministru al Culturii! Mare parte din colectivul Operei va aşteaptă!”, a anunţat, miercuri după amiază soprana Irina Iordăchescu, pe pagina sa de Facebook.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici