Antena 3, amendată pentru lipsa reprezentanţilor PDL la dezbaterile electorale

CNA a decis, miercuri, să amendeze Antena 3 cu 10.000 de lei pentru că, în emisiunile electorale de dezbatere difuzate de post, în perioada 18-20 noiembrie, nu au fost deloc prezenţi reprezentanţi ai PDL.

18 afișări
Imaginea articolului Antena 3, amendată pentru lipsa reprezentanţilor PDL la dezbaterile electorale

Antena 3, amendată pentru lipsa reprezentanţilor PDL la dezbaterile electorale (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de miercuri, modul în care Antena 3 a difuzat informaţiile despre alegerile pentru preşedintele României, în perioada 18 - 20 noiembrie.

În urma monitorizării, membrii CNA au constatat că în dezbaterile electorale, difuzate între 18 şi 20 noiembrie, de postul Antena 3 nu au fost prezenţi deloc reprezentanţii PDL.

Pe de altă parte, între 18 şi 20 noiembrie, pe Antena 3, au fost difuzate declaraţii ale membrilor PDL - Roberta Anastase, în direct de la Parlament, Sever Voinescu, o declaraţi de presă transmisă în direct şi două intervenţii prin telefon.

Totuşi, Ioan Onisei, vicepreşedinte al CNA, a propus amendarea postului Antena 3 cu 20.000 de lei pentru încălcarea art. 3 din Decizia CNA nr. 853 din 2009, potrivit căruia "(1) Radiodifuzorii sunt obligaţi să asigure, în cadrul emisiunilor prevăzute în prezenta decizie, reflectarea desfăşurării campaniei electorale, cu respectarea următoarelor principii: a) echitate - toţi candidaţii trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuţi electoratului; b) echilibru în prezentarea activităţilor de campanie ale candidaţilor; c) imparţialitate - tratarea tuturor candidaţilor în mod obiectiv şi echidistant" şi a art. 71 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual - "(1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică; b) asigurarea unei distincţii clare între faptele şi opiniile prezentate".

El a fost susţinut de Narcisa Iorga. "Este o abatere a postului Antena 3 în continuarea unei perioade de o lună de abateri", a spus şi Narcisa Iorga.

Pe de altă parte, Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a propus amendarea postului Antena 3 cu 7.500 de lei, iar Attila Szasz a propus o amendă de 10.000 de lei.

În urma mai multor rânduri de vot, propunerea lui Attila Szasz - de amendare a postului Antena 3 cu 10.000 de lei - a fost aplicată.

Totodată, CNA a decis miercuri să someze public postul Etno TV, care preluat televotul privind alegerile prezidenţiale, difuzat de postul B1 TV, vineri, 20 noiembrie. Postul B1 TV a fost somat, încă de duminică, 22 noiembrie, de CNA pentru difuzarea acestui televot, în intervalul de 48 de ore în care acest lucru era interzis.

În consecinţă, CNA a decis miercuri să someze public şi Etno TV, pentru nerespectarea Deciziei CNA nr. 853/2009, potrivit căreia "cu 48 de ore înainte de ziua votării (vineri şi sâmbătă) este interzisă prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici