Arhiva TVR: Din 240.000 ore de imagini sunt digitalizate sub 10%. Sunt necesare 50 milioane de euro

Arhiva TVR, "singura dovadă vie" pe care o are România din ultimii 50 de ani, este digitalizată într-o foarte mică proporţie (sub 10%), deşi responsabilii de aceasta fac eforturi foarte mari pentru a o face accesibilă pentru public, în lipsa celor 50 milioane de euro necesare pentru acest proiect.

2102 afișări
Imaginea articolului Arhiva TVR: Din 240.000 ore de imagini sunt digitalizate sub 10%. Sunt necesare 50 milioane de euro

Irina Negraru, coordonatoarea cu atribuţii de şef al Serviciului Arhiva Media şi Documentare a TVR (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Jurnalista Irina Negraru, coordonatoarea cu atribuţii de şef al Serviciului Arhiva Media şi Documentare a TVR, a vorbit joi, pentru agenţia MEDIAFAX, despre situaţia în care se află în prezent Arhiva Televiziunii Române, în contextul organizării la sediul Societăţii Române de Televiziune (SRTv) a Conferinţei Internaţionale "Unlocking Broadcast Archives from Eastern Europe".

Potrivit Irinei Negraru, Arhiva TVR conţine un total de 240.000 de ore de imagini, însă, dintre acestea, sunt digitalizate sub 10%.

"Se fac eforturi foarte mari. În ultimii ani am început destul de puternic şi mai ales după finanţarea şi proiectele pe care am reuşit să le obţinem de la Federaţia Internaţională a Arhivelor de Televiziune", a explicat aceasta, făcând referire la faptul că arhivele audiovizuale din estul Europei încep să devină accesibile online prin intermediul unor platforme precum euscreen.eu, europeana.eu şi prin programe de finanţare precum cel al FIAT/IFTA - "Save Your Archive", prin care şi Televiziunea Română a primit sprijin pentru digitalizarea colecţiei "Revoluţia Română în Direct".

TVR a început digitalizarea cu colecţia Revoluţia Română, pentru că aceasta cuprinde unele dintre cele mai importante imagini deţinute de Televiziunea Română, dar şi pentru că această colecţie era şi una dintre cele mai afectate din punct de vedere tehnic.

Proiectul dedicat digitalizării colecţiei Revoluţiei Române a început la 1 iulie 2014 şi se apropie de final. "Vorbim despre 400 de ore (de conţinut digitalizat, n.r.)", a explicat Irina Negraru.

Un alt proiect european de digitalizare în care Televiziunea Română a fost implicată este euscreen.eu, în cadrul căruia s-au digitalizat deja primele 4.000 de titluri. "A început în 2008 acest proiect, iar trailere din materialele mari sunt disponibile online pe portalul euscreen.eu", a spus Irina Negraru.

Pe platforma euscreen.eu sunt disponibile în prezent înregistrări digitalizate furnizate de Televiziunea Română, între care "1st Decembre", în care este prezentată sărbătorirea zilei de 1 decembrie 1918, "A Minute With Nichita Stanescu/ Un minut cu Nichita Stanescu", "150 Years Of Technical Education/ 150 de ani de învăţământ tehnic", "1848, The revolutionary year in Muntenia/ Anul revoluţionar 1848 în Muntenia". Toate aceste înregistrări pot fi consultate de oricine doreşte în mod gratuit.

În plus, TVR s-a alăturat proiectului EUscreenXL, care îl va continua pe cel al euscreen.eu şi în cadrul căruia vor fi digitalizate 6.000 de titluri.

Nu în ultimul rând, potrivit Irinei Negraru, materiale din Arhiva TVR au fost puse la dispoziţia utilizatorilor europeni pe platforma online europeana.eu. "Şi acolo avem 4.000-5.000 de titluri", a explicat Negraru.

Dar Televiziunea Română vrea să fie aproape şi de publicul tânăr, pentru care a creat propriul canal de pe platforma YouTube.

"Pe propriul canal de YouTube pe care îl are Arhiva TVR am ajuns la 300-400 de titluri. În general, acestea sunt puse (pe canalul de pe YouTube, n.r.) la cererea publicului", a explicat Irina Negraru, precizând că există o comunicare permanentă cu publicul, pentru a vedea ce îşi doreşte acesta, de la programe de divertisment până la programe culturale.

Totuşi, deşi se zbat să digitalizeze părţi din Arhiva TVR, reprezentanţii instituţiei se confruntă cu lipsa totală de finanţare din partea autorităţilor statului.

De altfel, la Conferinţa Internaţională "Unlocking Broadcast Archives from Eastern Europe", Stelian Tănase, preşedintele-director general al TVR, a spus că cea mai importantă sursă a TVR este arhiva, însă instituţia nu are fonduri să o digitalizeze şi să o poată prezenta publicului, iar Guvernul nu finanţează acest proiect şi "uită că arhivele sunt o comoară naţională".

În mod concret, potrivit Irinei Negraru, nu există deloc fonduri pentru digitalizarea Arhivei TVR.

"Televiziunea Română are o situaţie dificilă din punct de vedere financiar, iar fonduri pentru Arhiva Televiziunii Române din păcate chiar nu sunt", a explicat Irina Negraru. "Este vorba despre faptul că principalul obiectiv al Televiziunii Române este acela de a asigura transmisie şi de a asigura emisie pe post. Acesta este obiectivul principal pe care Televiziunea Română îl are. Dar a creat această arhivă, care este o mină de aur şi care este un patrimoniu naţional şi care de fapt şi de drept este responsabilitatea noastră a tuturor, pentru că este singura dovadă vie pe care o are această naţie din ultimii 50 de ani", a spus Negraru.

Televiziunea Română a avut obligaţia să creeze Arhiva TVR, însă, în ceea ce priveşte conservarea şi păstrarea ei, instituţia are nevoie de ajutor. "Şi este absolut normal ca ajutorul să vină din partea statului, pentru că fondurile necesare pentru digitalizare sunt foarte mari. Nu vorbim de un milion, de două milioane de euro. Vorbim despre aproape 50 de milioane de euro. Televiziunea Română, din păcate, nu-şi poate permite o astfel de sumă. Într-adevăr, am obţinut până acum câteva finanţări şi aşa am reuşit să digitalizăm, să ajungem la aproximativ 10% din arhivă digitalizată cu ajutorul partenerilor externi. Dar, din păcate, sumele pe care le avem în momentul de faţă din proiectele pe care le derulăm, patru la număr, sunt de până într-un milion de euro", a mai explicat Irina Negraru.

Pe de altă parte, valorificarea financiară a Arhivei TVR este în prezent la un nivel scăzut. "Contractele de vânzare de imagini de arhivă nu sunt atât de multe. Există, dar piaţa în România este destul de restrânsă în acest sens din păcate. Televiziunile comerciale din România, deşi există o lege, nu o respectă. Folosesc imaginile TVR fără niciun drept, fără niciun acord din partea Televiziunii Române. Am avut, avem procese pe rol în acest sens. Dar câte procese să avem? Ar trebui să facem în fiecare zi un proces unei televiziuni sau altei televiziuni. Ne pierdem în procese, se pare că nu-i deranjează şi nu-i afectează", a mai spus Irina Negraru.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici