Asociaţia naţională a furnizorilor de internet: Netcity a devenit monopol şi a majorat abuziv tarifele

Netcity Telecom a transformat reţeaua metropolitană de telecomunicaţii din Bucureşti într-un monopol şi, prin creşterea abuzivă a tarifelor de acces, operatorii de talie redusă vor intra în faliment, concurenţa va fi afectată, iar preţurile pentru utilizatorii finali vor fi majorate, potrivit ANISP.

1274 afișări
Imaginea articolului Asociaţia naţională a furnizorilor de internet: Netcity a devenit monopol şi a majorat abuziv tarifele

Asociaţia naţională a furnizorilor de internet: Netcity a devenit monopol şi a majorat abuziv tarifele (Imagine: Andrei Michailov/ Mediafax Foto)

"La început, tariful de acces al unui operator la reţeaua Netcity, operată de Netcity Telecom, se ridica la 85 de euro/kilometru/lunar. Ulterior, prin impunerea mai multor taxe, cum ar fi de branşament, de racord sau de supraveghere, s-a ajuns la un tarif de 185 de euro/kilometru", a declarat joi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Internet Service Providerilor (ANISP), Mihai Bătrîneanu, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că, în cazul operatorilor mari, cum ar fi RCS&RDS sau UPC România, Netcity Telecom aplică un tarif de acces de 7,5 euro/kilometru/lună.

"Netcity Telecom nu este echidistant şi transparent. Operatorul reţelei metropolitane favorizează unii operatori, iar pe alţii, prin tarifele mari practicate, îi falimentează. După 10 ani de la liberalizarea pieţei telecomunicaţiilor, asistăm la instalarea unui monopol în Capitală”, a spus Bătrîneanu.

Şeful ANISP a mai spus că, prin libralizarea pieţei telecom, România a devenit una dintre ţările cu cele mai joase tarife la serviciile de telecomunicaţii, iar calitatea şi viteza de acces la Internet este superioară multor ţări dezvoltate din Europa.

"Aşa se întâmplă în Romania cand un domeniu ajunge în top, trebuie să apară cineva să demoleze", a afirmat şeful ANISP.

Potrivit lui Bătrîneanu, ANISP a sesizat aceste nereguli la Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

"Din păcate, ANCOM, care, potrivit Legii 154/2012 are obligaţia să intervină în astfel de situaţii, ne-a trimis la Consiliul Concurenţei. ANISP a cerut autorităţii de reglementare din domeniu să prezinte tarifele pe care Netcity Telecom le aplică altor operatori, dar am fost refuzaţi. În urmă cu 10 zile, opt membri ai asociaţiei au deschis un litigiu la ANCOM. Potrivit legislaţiei, ANCOM este obligată să realizeze o analiză tehnico-economică a proiectului Netcity pentru a-i da avizul de conformitate”, a spus Bătrîneanu.

Cei opt operatori sunt GTS Telecom România, Ines Grup, Mediasat, Allnet, Digicom Systems, Asociaţia Interlan Internet Exchange (care reprezintă interesele reţelelor de cartier) Prime Telecom si Idilis.

"În cazul în care decizia ANCOM nu va respecta legea şi ne vom considera nedreptăţi, ne vom adresa justiţiei şi Consiliului Concurenţei. De asemenea, în luna aprilie ne vom întâlni cu Neelie Kroes, vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisarul european pentru Agenda Digitală, căreia îi vom prezenta situaţia Netcity”, a spus şeful ANISP.

Bătrîneanu spune că, din calculele ANISP, Netcity Telecom ar trebui să solicite operatorilor care utilizează reţeaua Netcity un tarif de acces de cel mult 30 euro/kilometru/lună.

"Cu acest tarif, Netcity Telecom, care în urmă cu două luni a devenit şi furnizor de servicii telecom, îşi va recupera banii investiţi în acest proiect în cel mult zece ani şi, până la finalul contractului de concesiune, încheiat pe 49 de ani, va obţine un profit mai mult decât rezonabil", a spus reprezentantul asociaţiei.

El a arătat majorarea tarifelor de acces la reţeaua Netcity va avea ca efect creşterea preţurilor pentru utilizatorii finali.

"De asemenea, competiţia este afectată grav, pe de o parte din cauza monopolului, care a impus taxe abuzive, iar pe de alta parte din cauza politicilor comerciale aplicate diferenţiat operatorilor", a spus Bătrîneanu.

Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor este o organizaţie profesională neguvernamentală şi nonprofit, constituită în 2001, din iniţiativa a 12 dintre cei mai mai importanţi furnizori de servicii de Internet de la momentul respectiv, printre care Euroweb, Orange, GTS Telecom, Vodafone, INES.

În prezent, organizaţia are un număr de 38 de membri cu drepturi depline şi membri asociaţi.

Scopul ANISP este acela de a promova şi sprijini intereselor furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice (inclusiv Internet) în România. Din 2009, ANISP este membră EuroISPA, organizaţie pan-europeană a asociaţiilor naţionale ale ISP-urilor.

Contractul pentru realizarea reţelei NetCity a fost semnat în iunie 2008, pe o perioadă de 49 de ani, între Primăria Bucureşti şi UTI Systems, alături de Netcity Telecom, obiectul fiind realizarea infrastructurii pentru telecomunicaţii din surse private.

Lucrările au fost estimate la peste 200 milioane euro şi ar fi trebuit să se încheie în 2012. În decembrie 2008 Primăria Capitalei anunţa finalizarea primului tronson, de 12 kilometri, din reţeaua Netcity, în zona Unirii.

Acţionarii Netcity Telecom sunt eUTI Netcity Investement BV (Olanda) - 99,99% şi UTI Grup - 0,01%, controlată de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu.

În 2011, afacerile societăţii s-au triplat, la 13,8 milioane de lei, iar pierderile au crescut de la 0,7 milioane de lei la 3,12 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici