AVERTISMENTUL lui Snowden privind siguranţa pe internet: Renunţaţi la Google, Facebook şi Dropbox - VIDEO

Edward Snowden, fostul analist american care a dezvăluit amploarea supravegherii practicate de Statele Unite pe internet, spune că oamenii care ţin la viaţa lor privată ar trebui să nu utilizeze servicii online foarte populare precum Dropbox, Facebook şi Google, potrivit techcrunch.com.

11068 afișări
Imaginea articolului AVERTISMENTUL lui Snowden privind siguranţa pe internet: Renunţaţi la Google, Facebook şi Dropbox - VIDEO

Edward Snowden (Imagine: captură video)

Edward Snowden, care în prezent se află la Moscova, a acordat duminică un interviu pentru New York Festival, răspunzând, printre altele, unei serii de întrebări despre ce pot face utilizatorii obişnuiţi pentru a-şi proteja viaţa privată, scrie Tech Crunch.

Analistul american a spus că este nevoie de o reformă a politicilor guvernamentale. Unele persoane adoptă o poziţie de tipul "nu am nimic de ascuns", dar, când spun asta, oamenii "răstoarnă modelul de responsabilitate pe baza căruia funcţionează drepturile unei persoane", a explicat Snowden.

Când cineva spune "nu am nimic de ascuns", spune, de fapt, "nu îmi pasă de acest drept", ceea ce înseamnă "nu am acest drept pentru că am ajuns în punctul în care trebui să justific acest drept", când, de fapt, guvernul trebui să justifice încălcarea drepturilor, potrivit lui Snowden.

Pe de altă parte, Snowden a spus că utilizatorii de internet ar trebui să înceapă să folosească servicii online care se bazează pe criptarea datelor şi să înceteze utilizarea unor servicii "ostile vieţii private".

Un exemplu în acest sens oferit de Snowden este Dropbox, un serviciu de stocare de date la distanţă, criticat de analistul american pentru că nu ar folosi un sistem de criptare a datelor. În schimb, Snowden a susţinut că o alternativă sigură ar fi serviciul SpiderOak.

Fostul spion american a făcut declaraţii similare referitor la serviciul Dropbox şi în urmă cu câteva luni, compania răspunzând că securitatea informaţiilor utilizatorilor este principala sa prioritate. Dropbox a explicat că datele utilizatorilor sunt criptate la transferul către serverele sale şi stocate criptat pe servere.

Diferenţa faţă de SpiderOak este că, în cazul acesteia din urmă, datele sunt stocate criptat şi pe dispozitivele utilizatorilor, nu doar la transferul pe servere.

Snowden a sugerat că, deşi Facebook şi Google şi-au îmbunătăţit sistemele de securitate, ele rămân în continuare "periculoase", iar oamenii ar trebui să le evite.

De asemenea, americanul a spus că oamenii nu ar trebui să trimită SMS-uri necriptate, o soluţie pentru acest lucru fiind servicii precum RedPhone şi Silent Circle.

Edward Snowden, fostul consultant al NSA (Agenţia naţională de securitate din SUA), care a dezvăluit tehnicile de supraveghere folosite la scară largă împotriva cetăţenilor americani, a fugit din ţara lui şi se află în Rusia, unde a primit azil politic până în 2017.

Interviul integral acordat de Edward Snowden pentru New York Festival:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici