Băsescu despre introducerea campaniilor de presă ca vulnerabilitate: Voi menţine punctul de vedere

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, la RRA, că îşi menţine punctul de vedere privind introducerea campaniile de presă printre vulnerabilităţile enumerate în Strategia Naţională de Apărare şi a dat ca exemplu materialele referitoare la implicarea familiei sale în trafic de armament.

115 afișări
Imaginea articolului Băsescu despre introducerea campaniilor de presă ca vulnerabilitate: Voi menţine punctul de vedere

Băsescu despre introducerea campaniilor de presă ca vulnerabilitate: Voi menţine punctul de vedere (Imagine: George Calin/Mediafax Foto)

"Este o vulnerabilitate. Pot da diverse exemple. Unul este chiar legat de o problemă pe care chiar eu am avut-o. Nu pun presa în cauză ca vulnerabilitate, ci campaniile incorecte. Spre exemplu campania din campania electorală că familia ar fi implicată în trafic de armament pentru grupări teroriste", a declarat Traian Băsescu la Radio România.

Întrebat dacă justifică această campanie includerea campaniilor de presă între vulnerabilităţile din Strategia Naţională de Apărare, şeful statului a afirmat: "Sigur că da".

"Voi menţine acest punct de vedere. Campaniile nereale în care încerci denigrarea unor instituţii sau a unui demnitar fără să fie acoperire în fapte, dar o faci pentru a-l discredita în faţa cetăţenilor şi în faţa comunităţii internaţionale sunt o vulnerabilitate. Dacă presa şi-ar face, spre exemplu, un Cod propriu de moralitate în ducerea a astfel de campanii... O campanie ca cea care s-a petrecut în această campanie de inundaţii pe trusturile Intact şi Realitatea, o campanie de decredibilizare a autorităţilor, în condiţiile în care autorităţile locale erau singurele care puteau să ajute populaţia. La ce au folosit?", a adăugat şeful statului.

El a mai dat ca exemplu şantajul la care a fost supus şeful ANI, Cătălin Macovei.

"Doi ziarişti care ne dau lecţii şi la TVR şi la televiziuni private care-l şantajau pe şeful ANI ca să afle taine din dosare de oameni politici. Nu generalizez. Nici Strategia de Securitate la capitolul vulnerabilităţi nu generalizează, ci doar menţionează ca o vulnerabilitate. Dacă şeful acelei instituţii, de teama campaniilor pe care cei doi jurnalişti puteau să le declanşeze, le-ar fi pus la dispoziţie date din dosarele oamenilor politici, cum era? Este un tip de vulnerabilitate, mai ales că ambii jurnalişti sunt cunoscuţi ca fiind şantajişti", a mai spus Traian Băsescu.

Campaniile de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilităţi în Strategia de Apărare discutată recent în CSAT.

Potrivit documentului transmis Parlamentului de preşedintele Traian Băsescu, spre dezbatere şi aprobare, principalele vulnerabilităţi ale României sunt diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii ale statului, capacitatea administrativă redusă la nivel central şi local şi politizarea excesivă a unor instituţii, atât la nivel local cât şi naţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici