Berlinala 2011 va avea un juriu majoritar feminin

Patru femei, printre care se numără actriţa italiană Isabella Rossellini, şi trei bărbaţi vor alcătui juriul celei de-a 61-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, care va avea loc în perioada 10 - 20 februarie, au anunţat, vineri, organizatorii.

24 afișări
Imaginea articolului Berlinala 2011 va avea un juriu majoritar feminin

Isabella Rossellini va fi preşedintele juriului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Împreună cu Isabella Rossellini - preşedintele juriului -, producătoarea australiană Jane Chapman - care a lansat cariera regizoarei Jane Campion, al cărei lungmetraj "Pianul" a fost recompensat în 1993 cu Oscarul pentru cel mai bun film -, actriţa germană Nina Hoss şi Sandy Powell, renumita costumieră britanică premiată cu trei Oscaruri - "Shakespeare îndrăgostit" (1999), "Aviatorul" (2005) şi "Tânăra Victoria" (2010) - vor oferi juriului de la Berlin o tentă puternic feminină.

Cineastul iranian Jafar Panahi, căruia autorităţile de la Teheran i-au interzis să părăsească ţara, starul de la Bollywood Aamir Khan şi regizorul canadian Guy Maddin completează juriul ediţiei din 2011 a Berlinalei.

Cea de-a 61-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, ce va avea loc în perioada 10 - 20 februarie, va prezenta 22 de filme, dintre care 16 vor concura în competiţia oficială.

Printre acestea se numără şi "Margin Call", un thriller care prezintă felul în care a debutat criza financiară din 2008 după prăbuşirea unui mare fond de investiţii. Kevin Spacey şi Demi Moore, ca şi britanicii Jeremy Irons şi Paul Bettany, fac parte din distribuţia acestui film.

Lungmetrajul turnat în 3D "Les contes de la nuit", al francezului Michel Ocelot, drama "The Forgiveness of Blood", regizată de Joshua Marston, al cărui film "Maria cea plină de har" a fost premiat la Berlin în 2004, şi filmul ""Nader And Simin, A Separation", regizat de iranianul Asghar Farhadi, recompensat în 2009 cu Ursul de Argint pentru drama "Despre Elly/Darbareye Elly", vor concura şi ele în competiţia oficială.

Festivalul de la Berlin se va deschide cu proiecţia celui mai recent film al fraţilor Joel şi Ethan Coen, lungmetrajul "Adevăratul curaj/ True Grit", un remake al unui western clasic, ce va fi prezentat în afara competiţiei.

Chiar dacă lipseşte din competiţia oficială, România este reprezentată la Berlinală la capitolul scurtmetraj. Astfel, peliculele "15 iulie", de Cristi Iftime, şi "Apele Tac", de Anca Lăzărescu, au fost selectate în competiţia dedicată scurtmetrajelor din cadrul celei de-a 61-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Anul trecut, juriul Berlinalei, prezidat de Werner Herzog, a atribuit Ursul de Aur filmului turcesc "Miel" şi Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor cineastului Roman Polanski, aflat în acea perioadă în regim de arest la domiciliu, în reşedinţa lui din Elveţia.

Totodată, filmul românesc "Eu când vreau să fluier, fluier", în regia lui Florin Şerban, a câştigat două distincţii la Berlinala din 2010: trofeul Alfred Bauer şi premiul juriului. Tot atunci, Adrian Sitaru a câştigat premiul serviciului german de schimb academic (DAAD) la Berlinale Shorts.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici