CNA a amendat Taraf TV cu 10.000 de lei din cauza videoclipurilor de manele cu conţinut vulgar

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat Taraf TV cu 10.000 de lei din cauza unor videoclipuri ale unor manele, difuzate în perioada 20 - 27 ianuarie, care au încălcat protecţia minorilor prin vulgaritate, acestea fiind difuzate la ore accesibile minorilor.

9693 afișări
Imaginea articolului CNA a amendat Taraf TV cu 10.000 de lei din cauza videoclipurilor de manele cu conţinut vulgar

CNA a amendat Taraf TV cu 10.000 de lei din cauza videoclipurilor de manele cu conţinut vulgar (Imagine Ovidiu Micsik / Mediafax Foto)

CNA s-a autosesizat şi a monitorizat televiziunea Taraf TV, cu format muzical („manele şi muzică de petrecere”) în perioada 20-27 ianuarie, în intervalul orar 07:00-23:00, care a difuzat videoclipuri în cadrul emisiunilor ”Manele de 10 stele”, ”Chef de chef cu lăutari”, dar şi în afara emisiunilor (a difuzat videoclipuri fără a fi cuprinse în cadrul unor emisiuni).

Cele două emisiuni identificate de Serviciul de Monitorizare, ediţiile din 23 ianuarie, au fost difuzate de la 18:30 şi, respectiv, de la 21:10, cu încadrarea „AP” („cu acordul părinţilor). Totodată, în intervalul monitorizat, 07:00-23:00, videoclipurile au fost însoţite permanent de semnul de avertizare „AP”.

Aspectele reţinute în rapoartele de monitorizare privind conţinutul videoclipurilor au fost următoarele: imagini care prezintă dansuri erotice, mişcări din fund şi coapse, sugerând actul sexual; filmări în prim plan cu zone intime feminine (fund, sâni, organe sexuale, acoperite de lenjerie tanga) sau cu zone intime masculine (gesturile unor tineri care, stând în picioare sau dansând, îşi cuprind cu mâna organul genital).

De asemenea au fost identificate scene cu minori imitând dansul erotic al tinerelor şi asistând la comportamente nepotrivite vârstei, iar, în general, vestimentaţia dansatoarelor este constituită din lenjerie intimă formată din sutien şi chiloţi tanga sau semitanga.

Totodată textele pieselor (care au conţinut expresii vulgare, nepotrivite în raport cu ora de difuzare) sugerează faptul că femeia ar putea fi plătită pentru servicii sexuale, ameninţată de bărbat cu: arma, bâta de baseball, pumnul, lovită cu palma, punând femeia în ipostaze degradante. Iar în videoclipul „Te fură golanii”, difuzat la ora 09:48, artiştii Liviu Guţă şi Irina Lepa fumează.

Potrivit articolului 39(2) din Legea Audiovizualului, „Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”.

Raportul de monitorizare întocmit de CNA menţionează şi descrie mai multe videoclipuri, printre care şi: „Eşti cealapadie” – melodie interpretată de Nicky Yaya şi Cristi de la Buzău, „Bună rău” – Alin de la Milano şi Mr. Juve, „Ce femeie bombă” – Copilu’ Vagabont şi Dani Prinţu Banatului, „America” – Liviu Guţă, „Kana Jambe” –Bogdan Artistu’, „Bine rău” - Bogdan de la Ploieşti, „Să iasă fum” – Denis Ramniceanu, „Like” - Cocoş de la Călăraşi, „Până, până la pământ” – Tzâncă Uraganul.

Acestea au fost difuzate pe tot parcursul zilei, unele dintre ele chiar de la ora 08:00.

„Hai arată-i portofelul/ Şi întreab-o câţi bani ar vrea/ Cere-i numărul şi spune-i că vrei să te vezi cu ea./ Hai sa nu stăm la discuţii/ Urcă-te în maşina mea” fredonează Liviu Guţă în melodia „America”.

”Bună rău”- Alin de la Milano şi Mr Juve, difuzată şi de la ora 14:15, conţine versuri precum: „Aoleu, da ce mai craci, te las pe tine, Aline/ Să văd ce părere iţi bagi/ Puştoaică, când te văd îmi vine/ Să rup hainele după tine/ Şi cu greu mă pot abţine/ Că eşti bine, bine, bine”

Iar în melodia denumită „Eşti cealapadie” (Nicky Yaya şi Cristi de la Buzău) se spune: „Hai rupe bombeul, dă din el mişto mişto/ Îţi dau de te ia bufeul, ca si eu sunt sandilău”.

Votul a fost amânat dintr-o şedinţa anterioară, iar în şedinţa de marţi, 24 mai, s-au supus la vot propunerile făcute, cea care a întrunit numărul minim de (şase) voturi pentru a putea fi validată fiind amenda de 10.000 de lei, propusă de Radu Herjeu. O altă propunere (făcută de Răsvan Popescu) a fost somaţia.

Amenda a fost votată (în turul II de vot) de Vasile Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Călin Cristea.

Răsvan Popescu şi Gabriel Tufeanu au votat împotrivă. La acest punct de pe ordinea de zi a şedinţei Valentin Jucan şi Lorand Turos nu mai erau prezenţi.

CNA a somat, marţi, încă o dată Estrada Tv din cauza mai multor emisiuni care nu au respectat legislaţia privind reflectarea campaniei în audiovizual, printre care şi „Avocatul Diavolului”, declarată ca fiind de dezbatere, dar desfăşurată cu un singur candidat - Constantin Filip.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a somat public televiziunea Estrada TV (post cu acoperire naţională) din cauza emisiunilor „Informat şi implicat” - ediţiile din 16 şi 17 mai, „Avocatul Diavolului” - din 16 mai, care au încălcat articolul 5(1-c) din Decizia CNA 244/2016 privind reflectarea campaniei în audiovizual - referitor la definiţia emisiunii de dezbatere electorală - care poate fi realizată cu participarea a cel puţin doi candidaţi.

De asemenea a fost încălcat articolul 8(3) din Deciza CNA, referitor la obligativitatea precizării calităţii în care se exprimă persoanele invitate în emisiuni, dar şi 40(1,2) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, referitor la dreptul la imagine şi la faptul că moderatorul trebuie să solicite invitaţilor care aduc acuze probarea acelor afirmaţii.

În şedinţa anterioară (joi, 19 mai) Estrada TV a fost somată pentru acelaşi tip de încălcări constatate în cadrul unor emisiuni cu subiect electoral, difuzate între 9 şi 12 mai, cum ar fi încadrarea ca „dezbatere electorală”, dar având un singur invitat, nerespectarea dreptului la imagine, acuzaţii neprobate cu dovezi.

Emisiunea „Avocatul Diavolului” din 16 mai, a avut marcajul „Dezbatere electorală”, deşi singurul invitat al emisiunii, în afară de candidatul la primăria sectorului 4 din partea Partidului Social Român (PSRO), Constantin Filip, a fost un susţinător al acestuia, care a avut scurte intervenţii în care, alături de moderatorul Mariana Pleşa, l-a lăudat pe candidat. Emisiunile de dezbatere pot fi realizate cu participarea a cel puţin doi candidaţi, potrivit Deciziei CNA privind campania.

Amintim că emisiunea „Avocatul Diavolului” figurează în grila de programe a televiziunii şi în afara campaniei electorale, fiind realizată şi prezentată de avocatul doctor Constantin Filip.

Candidatul Constantin Filip a vorbit în cadrul emisiunii din 16 mai despre proiectele sale, a atacat alte formaţiuni politice, alţi candidaţi, monopolizând spaţiul emisiunii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici