CNA va informa operatorii de cablu că televiziunile "dublate" în format HD nu intră în must-carry

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) va trimite cabliştilor o clarificare privind faptul că dacă o televiziune este "dublată" în format HD, având program identic cu cea în format SD, nu se ia în calcul la numărătoarea privind respectarea listei must-carry.

582 afișări
Imaginea articolului CNA va informa operatorii de cablu că televiziunile "dublate" în format HD nu intră în must-carry

CNA va informa operatorii de cablu că televiziunile "dublate" în format HD nu intră în must-carry

Consiliul a luat această hotărâre în cadrul şedinţei publice de marţi, 10 mai, în urma unei solicitări RCS&RDS de clarificare a regimului must-carry privind calificarea sau nu ca program obligatoriu la retransmisie a unei televiziuni cu acelaşi conţinut (cu o alta), dar difuzat în format diferit.

Potrivit articolului 82 din Legea Audiovizualului, din oferta unei societăţi de cablu, 25% din numărul total de televiziuni retransmise într-un pachet de programe sunt obligatorii (must-carry), astfel: "(1) Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare aindicelui anual de audienţă".

Operatorul de cablu RCS&RDS a solicitat o clarificare privind dublarea anumitor televiziuni SD (Standart Definition) printr-o licenţă separată, dar cu acelaşi program difuzat în format HD (High Definition).

RCS&RDS a trimis Consiliului o adresă solicitând clarificări privind aceste aspecte. Compania dorea să afle cum se aplică procentul de 25% în cazul în care două televiziuni au program identic, dar se difuzează în format diferit, având în vedere că "leguitorul nu limitează difuzarea unui serviciu de programe într-un anumit format tehnic, iar unii radiodifuzori difuzează acelaşi serviciu de programe prin mai multe modalităţi tehnice".

La solicitarea lui Lorand Turos, operatorii de cablu vor fi informaţi că nu se iau în calcul televiziunile "dublate", însă daca varianta HD a unei televiziune conţine modificări de program, faţă de cea SD, atunci se consideră canal separat şi trebuie retransmis.

Tot în cadrul şedinţei de marţi, CNA a aprobat modificarea acţionariatului societăţii Ridzone Computers SRL care deţine licenţa pentru România TV din Bucureşti, în sensul în care acţionarul majoritar (96%), Catrinel Maria Gheorghe, a devenit acţionar unic, Radu Mihai Tronaru cedându-i acesteia cele patru procente pe care le deţinea.

SC Ridzone Computers SRL nu mai deţine alte licenţe audiovizuale, în afara licenţei cu difuzare prin satelit a televiziunii cu difuzare naţională şi format tematic (ştiri), România TV.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici