CNA a avizat favorabil un proiect de lege care permite transmisia analogică terestră până în 2016

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a avizat favorabil, în şedinţa de marţi, un proiect de lege care prevede că emisia terestră a serviciilor publice şi private de televiziune în sistem analogic poate continua, temporar, până pe 31 decembrie 2016.

617 afișări
Imaginea articolului CNA a avizat favorabil un proiect de lege care permite transmisia analogică terestră până în 2016

CNA a avizat favorabil un proiect de lege care permite transmisia analogică terestră până în 2016 (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Acest proiect de lege a fost iniţiat de Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI).

Potrivit proiectului, "emisia pe cale radio terestră a serviciilor publice şi private de televiziune în sistem analogic, în banda de frecvenţe radio 174-230 MHz, poate continua, cu caracter temporar, până la data de 31 decembrie 2016, în baza unui acord tehnic eliberat de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, cu respectarea următoarelor condiţii cumulative: nu produce interferenţe staţiilor de radiocomunicaţii ce utilizează spectrul radio, în conformitate cu angajamentele internaţionale la care România este parte; nu beneficiază de protecţie radio din partea staţiilor de radiocomunicaţii ce utilizează spectrul radio, în conformitate cu angajamentele internaţionale la care România este parte; frecvenţele radio să fie asignate, la data intrării în vigoare a prezentei legi, pentru furnizarea pe cale radio terestră a serviciilor publice şi private de televiziune în sistem analogic".

În cazul apariţiei unor interferenţe, având în vedere continuarea emisiei, reclamate de administraţiile de comunicaţii ale statelor vecine, titularul acordului tehnic va lua imediat toate măsurile necesare pentru eliminarea emisiei radio ce a produs interferenţa.

Titularul acordului eliberat de ANCOM, cu excepţia titularului ce transmite programele publice de televiziune, are obligaţia de a plăti anual un tarif de utilizare a spectrului, se mai spune, printre altele în proiectul de Lege.

Acest proiect de lege a fost elaborat în contextul în care, pe 17 iunie 2015, trebuie oprită transmisia analogică în România, conform Strategiei Naţionale aprobate de Guvernul României prin Hotărârea de Guvern 403/2013.

Pe de altă parte, potrivit informaţiilor prezentate în şedinţa CNA de marţi, acest proiect rezolvă doar "în foarte mică măsură problema posturilor comerciale". "Sunt 8 posturi care ar putea intra aici în discuţia pentru SNR (Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, n.r.)", a spus Răsvan Popescu, vicepreşedintele CNA.

El a mai spus că CNA are anumite neclarităţi şi în privinţa emisiei TVR 2, după 17 iunie.

Nicolae Voican, reprezentantul TVR, a declarat în şedinţa de marţi că TVR 1, pentru emisia terestră analogică şi pentru acoperirea naţională de 98,98%, foloseşte anumite emiţătoare, doar o parte din acestea urmând să se întrerupă la 17 iunie. Astfel, ar urma ca între 83 şi 86% din populaţie să recepţioneze TVR 1 terestru şi după 17 iunie. Însă nu vor mai putea fi recepţionate terestru TVR 2 şi canalele regionale ale TVR. "Noi sperăm că la următoarea licitaţie a SNR va fi cel puţin ofertă, în aşa fel încât, până la sfârşitul anului, să pornească şi digitalizarea terestră, conform unui plan pe care o să-l stabilim împreună. Şi atunci că probabil pe lângă TVR 1 se va vedea şi TVR 2", a spus Voican.

Răsvan Popescu a remarcat că acest aspect impune informarea populaţiei privind TVR 2 şi canalele regionale ale TVR. "Asta presupune şi o informare a populaţiei în legătură cu această evoluţie, să nu ne trezim cu tot felul de reclamaţii, neînţelegeri", a spus Popescu.

Pe de altă parte, membrul CNA Lorand Turos a spus că proiectul de Lege prevede în cazul prelungirii doar obţinerea unui acord tehnic de la ANCOM. "Problema pe care o văd eu în momentul de faţă este aceea că, potrivit Legii audiovizualului, ai dreptul să emiţi dacă deţii licenţă audiovizuală şi licenţă de emisie. În momentul în care nu mai ai licenţă de emisie, CNA în mod obligatoriu îţi retrage licenţa analogică. Nu este clarificat niciunde dacă acest acord tehnic ţine loc de licenţă de emisie", a spus Lorand Turos.

Aproape 170 de televiziuni care au licenţe cu difuzare terestră sunt în pericol să fie închise pe 17 iunie, când va înceta emisia analogică TV în România, potrivit unor informaţii prezentate în şedinţa din 5 martie a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).

Astfel, în şedinţa din 31 martie, CNA a decis să emită o recomandare în acest sens, întrucât, potrivit Hotărârii de Guvern nr 403/ 2013 în legătură cu Strategia privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional, pe 17 iunie va înceta obligatoriu emisia terestră analogică pentru serviciile de programe de televiziune.

De asemenea, CNA a decis să emită această recomandare "având în vedere posibilitatea ca platforma digitală terestră să nu fie operaţională la acea dată".

Astfel, în situaţia în care consideră oportun să continue activitatea de realizare şi difuzare de servicii de programe de televiziune, societăţile care deţin în prezent licenţe de televiziune ce emit terestru au câteva posibilităţi legale.

Aceste societăţi pot solicita CNA acordarea unei licenţe sau a unor licenţe audiovizuale pentru difuzarea prin reţele de comunicaţii electronice (prin cablu, n.r.), dar şi a unora prin satelit.

În plus, aceste societăţi pot face la CNA solicitări de modificare a licenţei/ licenţelor audiovizuale (referitor la modalitatea de difuzare, respectiv terestru/ alte reţele de comunicaţii electronice şi/ sau satelit), concomitent cu solicitarea/ solicitările de prelungire a valabilităţii acestora.

De asemenea, Consiliul Naţional al Audiovizualului recomandă acestor societăţi care deţin televiziuni cu difuzare terestră să aibă în vedere iniţierea unor campanii de avertizare a telespectatorilor lor referitor la încetarea obligatorie a emisiei terestre analogice pentru televiziunea sau televiziunile deţinute, începând din data de 17 iunie.

Decizia a fost luată după ce membrii CNA au analizat, în şedinţa din 5 martie, o adresă primită de la Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA), care reuneşte principalele societăţi de televiziune şi radio din România, şi i-a audiat pe o parte dintre reprezentanţii ARCA, între care şi George Chiriţă, directorul executiv al asociaţiei.

"Sunt 170 de licenţe cu difuzare terestră, dintre care 8 au şi difuzare prin reţele de comunicaţii electronice (prin cablu, n.r.), iar unele televiziuni au şi difuzare prin satelit, în general, staţiile mari de televiziune", potrivit unei informări făcute în respectiva şedinţă a CNA de serviciile de specialitate ale Consiliului.

Acest fapt a fost confirmat atunci şi de George Chiriţă, directorul executiv al ARCA, care a precizat că cele aproape 170 de televiziuni "ar trebui să spună stop în iunie 2015", atunci când România s-a angajat să implementeze procesul de tranziţie de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră, în contextul în care este puţin probabil ca acest proces să se realizeze efectiv.

În acest sens, George Chiriţă a spus că ARCA a propus soluţia transformării acestor aproape 170 de licenţe cu difuzare terestră în licenţe prin reţele de comunicaţii electronice (prin cablu, n.r.), pentru ca televiziunile respective să nu fie închise.

Chiriţă a spus că ARCA a propus "o rezolvare în bloc" a situaţiei. "CNA nu ar trebui să aibă audieri cu cei 170 de radiodifuzori şi nu ar trebui să mai solicite alte documente de la aceştia, pentru că documentele sunt deja în posesia CNA. Nu este vorba de acordarea unei licenţe noi în sensul pur al cuvântului (...) Este o procedură absolut specială, este o tranziţie mai ciudată de la analogic nu spre digital, ci făcând un popas de aşteptare în transmisia prin reţele de cablu, aşteptând să vedem dacă se întâmplă ceva în digital, ceea ce este foarte puţin probabil să se întâmple", a mai spus atunci Chiriţă.

Însă, potrivit reprezentanţilor serviciilor de specialitate ale CNA, nu este posibil ca aceste aproape 170 de licenţe cu difuzare terestră să fie transformate automat de Consiliu în licenţe prin cablu.

În plus, potrivit reprezentanţilor CNA, în cazul în care radiodifuzorii ar dori să transforme aceste licenţe, Consiliul ar trebui să audieze aproximativ 55 de societăţi, care deţin toate aceste 170 de licenţe cu difuzare terestră.

"Noi avem în vedere tranziţia la digital. Momentul acordării licenţei în cablu ar fi o fază intermediară, care ar putea dura însă foarte mult sau la nesfârşit (dacă autorităţile statului nu vor putea finaliza procesul de tranziţie la digital, n.r.), dar are scopul de a conserva licenţa, de a nu dispărea licenţa", a spus, de cealaltă parte, George Chiriţă, pe 5 martie. În caz contrar, potrivit lui Chiriţă, acele licenţe terestre nu ar mai putea fi preluate în grilele operatorilor de cablu. "Ar fi o situaţie catastrofică a majorităţii acestor licenţe", a mai spus Chiriţă, precizând că, dacă CNA nu va face nimic, pe 17 iunie, "am putea avea de-a face cu o încetare definitivă a emisiei (televiziunilor, n.r.) locale".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici