CNA: B1 TV, amendat cu 70.000 de lei pentru lipsă de imparţialitate în emisiunea lui Robert Turcescu

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de joi, să amendeze B1 TV cu 70.000 de lei, pentru lipsă de imparţialitate şi echilibru în ediţiile din 12 şi 25 decembrie ale emisiunii "Sub semnul întrebării", realizată de Robert Turcescu.

565 afișări
Imaginea articolului CNA: B1 TV, amendat cu 70.000 de lei pentru lipsă de imparţialitate în emisiunea lui Robert Turcescu

Robert Turcescu (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

Sancţiunea a fost aplicată pentru încălcarea articolului 40, alineatul 3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă", şi a articolului 66, alineatul 1 din Cod - "În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică".

Amenda de 70.000 de lei a fost aplicată la propunerea Laurei Georgescu, preşedintele CNA, şi a fost adoptată cu şapte voturi "pentru" (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea), în timp ce Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Viorel-Vasile Buda şi Valentin Jucan au votat "împotrivă".

O altă propunere, făcută de Narcisa Iorga - somaţie publică -, nu a întrunit numărul minim necesar de voturi pentru a fi aplicată.

Potrivit CNA, în ediţia din 13 decembrie a emisiunii "Sub semnul întrebării" a fost invitat actorul Dan Puric, care a făcut afirmaţii precum: "Eu am spus că România nu are, nu este un stat, este un stat mafiot condus de nişte securişti nenorociţi şi îmi asum această afirmaţie pentru că dezastrul despre care tu vorbeşti şi primarul cu incompetenţa lui e consecinţa vânzării de ţară".

Moderatorul emisiunii, Robert Turcescu, i-a răspuns: "Ba un amic mi-a spus că suntem conduşi de un grup infracţional, atenţie, nu organizat, ci dezorganizat. Asta e şi mai grav, adică ăştia nici nu au ordine în ceea ce fac în momentul de faţă".

Membrii CNA au considerat că Robert Turcescu nu şi-a îndeplinit rolul de moderator, aşa cum impune legislaţia audiovizualului.

Pe de altă parte, în emisiunea "Sub semnul întrebării" din 25 decembrie au fost invitaţi: Sabin Orcan - jurnalist B1, Sorin Ioniţă - preşedinte Expert Forum, Andreea Pora - jurnalist, Mihail Neamţu-preşedinte Noua Republică. Potrivit CNA, subiectul emisiunii a fost adoptarea noilor modificări a Codului Penal de către Camera Deputaţilor în timp ce premierul era plecat din ţară.

Robert Turcescu şi-a început emisiunea spunând: "(...) O săptămână în care am avut zile negre pentru democraţia românească şi pentru statul de drept în ciuda kilogramelor de vopsea cu care încearcă la momentul de faţă liderii politici aflaţi astăzi la putere să cosmetizeze realitatea ultimelor zile. A fost încă o tentativă eşuată, cel puţin până acum din fericire, de lovitură nu de stat, ci de lovitură puternică, de croşeu, aplicată statului de drept în România (...)".

În emisiune, Robert Turcescu a mai afirmat: "Ăştia care au pus la cale practic o lovitură de stat, au amputat Codul Penal ridicându-se deasupra legilor (…) ajungem să trăim într-o ţară în care nişte demenţi dau foc la ţară şi trebuie să vină pompierul de serviciu de la Ambasada Statelor Unite?".

De asemenea, membrii CNA au considerat că moderatorul nu şi-a respectat rolul impus de legislaţia audiovizualului.

Prezent la şedinţa CNA de joi, Rareş Aniţa, directorul de programe al B1 TV, a spus că subiectele abordate în cele două emisiuni au fost de interes public.

"În emisiunea din 12 decembrie sunt opinii critice la adresa Guvernului şi a clasei politice, susţinute de faptele din acea perioadă", a spus Rareş Aniţa. "Legat de această ultimă emisiune, în care a fost invitat Dan Puric, ea a făcut parte dintr-o serie de trei emisiuni făcute special cu ocazia sărbătorilor, în care au fost invitate personalităţi culturale, între care şi Dan Puric, care este un invitat aproape tradiţional pentru perioada sărbătorilor. A fost o discuţie într-adevăr uneori cu accente critice la adresa actualei clase politice, dar noi credem că ea se înscrie într-o firească libertate de expresie", a mai spus Rareş Aniţa.

În sancţiunea de 70.000 de lei, CNA a decis să reţină şi emisiunea "Ring TV", difuzată pe 26 şi 27 octombrie, în care a fost abordat procesul lui Cristian Cioacă, acuzat de uciderea soţiei sale, Elodia Ghinescu, membrii Consiliului considerând că nu a fost respectată legislaţia audiovizualului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici