CNA: Benno Heidelberger este principalul acţionar al LookTV şi Transilvania Live, ce vor difuza Liga1

Principalul acţionar al televiziunilor Look TV şi Transilvania Live, care vor difuza meciurile din Liga 1 şi din Cupa Ligii în următorii 5 ani, este Benno Heidelberger, prin intermediul societăţii Librum Investment Inc, potrivit unor documente depuse la Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).

1003 afișări
Imaginea articolului CNA: Benno Heidelberger este principalul acţionar al LookTV şi Transilvania Live, ce vor difuza Liga1

CNA: Benno Heidelberger este principalul acţionar al LookTV şi Transilvania Live, ce vor difuza Liga1 (Imagine: Shutterstock)

Societăţile care deţin licenţe audiovizuale au obligaţia să notifice CNA în legătură cu orice modificare apărută în licenţă, în conformitate cu Legea audiovizualului şi cu Decizia CNA numărul 488.

Potrivit informaţiilor obţinute de MEDIAFAX, acţionarii NCN Studio TV S.A., care deţine licenţa Transilvania Live, sunt Intel Sky Broadcast Ltd. (99,4051%) şi Mariana Mureşan (0,5949%), iar acţionarii Transilvania Look S.A., care deţine licenţa audiovizuală a televiziunii Look TV, sunt Intel Sky Broadcast Ltd. (99%) şi Arpad Paszkany (1%).

Asociaţii Intel Sky Broadcast Ltd. sunt Librum Investment Inc din Seychelles şi Michel Kilindo (care deţine o singură acţiune). La rândul său, societatea Librum Investment îl are ca acţionar unic pe Benno Heidelberger din Elveţia.

Televiziunile generaliste Look TV şi Transilvania Live au anunţat, pe 2 aprilie, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, că au încheiat un memorandum de înţelegere cu Intel Sky Broadcast Ltd. privind difuzarea în direct a meciurilor de fotbal din campionatul Liga I şi Cupa Ligii.

Conform comunicatului respectiv, societatea Transilvania Look S.A., care deţine licenţa audiovizuală a televiziunii Look TV, şi societatea NCN Studio TV S.A., care deţine licenţa Transilvania Live, au semnat o înţelegere (Memorandum of Understanding) cu Intel Sky Broadcast Ltd., compania care a semnat, în data de 4 martie 2014, contractul de cesiune de drepturi mass-media prin care Intel Sky Broadcast Ltd a achiziţionat de la Liga Profesionistă de Fotbal drepturile comerciale de mass-media privind meciurile de fotbal din cadrul Campionatului Liga I pentru perioada 2114 - 2019 şi din cadrul Cupei Ligii pentru perioada 2015 - 2019.

Potrivit memorandumului de înţelegere semnat, Intel Sky Broadcast Ltd. va dobândi dreptul de proprietate asupra societăţilor Transilvania Look S.A. şi NCN Studio TV S.A., iar cei doi radiodifuzori vor primi drepturile aferente difuzării în direct, dar şi pentru înregistrări, rezumate, difuzare online şi pe mobil a meciurilor de fotbal din Campionatul Liga I şi din Cupa Ligii.

Totodată, potrivit comunicatului, Transilvania Look S.A. şi NCN Studio TV S.A. au fost împuternicite să iniţieze negocieri cu distribuitorii de servicii de programe audiovizuale (indiferent de tipul de reţele folosite - cablu sau acces prin satelit) cu privire la condiţiile în care se va efectua în viitor retransmisia televiziunilor Look TV şi Transilvania Live.

Liga Profesionistă de Fotbal a anunţat, pe 4 martie, semnarea unui parteneriat media pe cinci ani cu firma Intel Sky Broadcast din Malta, având ca obiect comercializarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga I. Conform contractului, Liga Profesionistă de Fotbal va încasa anual de la Intel Sky Broadcast suma netă de 27,5 milioane de euro pe sezon în cei cinci ani.

Pe de altă parte, CNA a analizat, în şedinţa din 13 mai, mai multe documente de la societatea Transilvania Look S.A., care deţine licenţa audiovizuală a televiziunii Look TV, şi de la societatea NCN Studio TV S.A., care deţine licenţa Transilvania Live.

Cele două societăţi au solicitat CNA acordul de principiu pentru a-şi modifica acţionariatul, în sensul intrării în acţionariatul lor a Intel Sky Broadcast Ltd. din Malta. Societăţile care deţin licenţe audiovizuale au obligaţia să notifice CNA în legătură cu orice modificare apărută în licenţă, în conformitate cu legislaţia audiovizualului.

De asemenea, cele două societăţi au notificat CNA că au decis să renunţe la regimul "must carry" începând cu data de 1 iulie 2014 şi vor solicita tarife pentru retransmisie din partea cabliştilor.

Look TV şi Transilvania Live se află pe lista televiziunilor "must carry", care sunt obligatorii la retransmisie pentru toţi cabliştii din România, în conformitate cu Legea audiovizualului. Look TV se află pe locul 21 pe această listă, iar Transilvania Live se află pe locul 26, conform documentului publicat pe site-ul Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Lista "must carry" se aplică doar operatorilor de cablu, nu şi platformelor de satelit (DTH). Televiziunile incluse în această listă, care a fost publicată de CNA pe 4 februarie 2014, s-au declarat libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare.

Compania UPC şi platforma sa de satelit, Focus Sat, au anunţat, pe 5 iunie, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că vor difuza toate meciurile din cadrul campionatului Ligii 1 şi din Cupa Ligii în următorii cinci ani.

Conform sursei citate, UPC şi Focus Sat au semnat un acord de distribuţie cu Intel Sky Broadcast Ltd. pentru transmisia celor două televiziuni Look TV şi Look Plus.

Compania Intel Sky Broadcast Ltd. deţine însă în prezent televiziunile Look TV şi Transilvania Live. Anunţul din comunicatul UPC viza însă televiziunile "Look TV şi Look Plus", fapt care ar putea fi un indiciu privind intenţia Intel Sky Broadcast Ltd. de a modifica denumirea televiziunii Transilvania Live în Look Plus. Însă, până în momentul difuzării acestei ştiri, CNA nu a discutat o astfel de solicitare.

Pe de altă parte, compania de telecomunicaţii RCS&RDS a anunţat, pe 29 mai, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că a depus plângere la Consiliul Concurenţei împotriva Ligii Profesioniste de Fotbal, întrucât "vânzarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga 1 s-a făcut cu încălcarea legislaţiei concurenţei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici