Cine este Constantin Lupeanu, avizat favorabil în comisiile Senatului pentru a conduce ICR Beijing

Comisiile de politică externă şi de cultură din Senat au avizat, marţi, favorabil, propunerea ICR privind numirea scriitorului şi traducătorului Constantin Lupeanu, fost ambasador în China, în funcţia de director general al ICR Beijing.

901 afișări
Imaginea articolului Cine este Constantin Lupeanu, avizat favorabil în comisiile Senatului pentru a conduce ICR Beijing

Constantin Lupeanu a primit aviz favorabil în comisiile Senatului pentru a conduce ICR Beijing (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Constantin Lupeanu, în vârstă de 73 de ani, a avut la dispoziţie zece minute pentru a prezenta senatorilor ce îşi propune să facă în calitate de director general al ICR Beijing.

Acesta a declarat că a asociat întotdeauna activităţii în diplomaţie creaţia literară, astfel că a publicat pentru prima dată operele lui Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Marin Sorescu şi Nichita Stănescu în limbile chineză, thailandeză şi vietnameză.

”Deşi China este încă o ţară comunistă, partea culturală este deschisă lumii. Deschiderea ICR Beijing este benefică pentru cultura română”, a spus Lupeanu, adăugând că ţări precum Spania, Franţa şi Germania au deja institute culturale în China.

Constantin Lupeanu a mai precizat că a fost de la multe ori la ICR şi a început să înveţe ”unele chestiuni” şi a pus la punct nişte proiecte.

Întrebat care va fi prima acţiune în domeniul cultural, Lupanu a afirmat că vrea să iniţieze publicarea unor cărţi de literatură română contemporană în limba chineză.

Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senat, Petru Filip, a precizat că zona chineză a fost una apropiată României înainte de 1990 şi ea trebuie recucerită.

”Zona chineză este o zonă care a fost din punctul de vedere al relaţiei privilegiate, mă refer la perioada de dinainte de 1990, a fost o zonă foarte apropiată României, n-are nicio legătură, nu fac apologia comunismului, eu mă refer la relaţiile strict diplomatice. Din păcate, după '90 lucrurile s-au diluat şi acum suntem din nou în situaţia de a recuceri un spaţiu cu o zonă emergentă deosebit de interesantă pentru viitorul lumii”, a spus Filip.

Votul a fost secret, presa fiind invitată să părăsească sala.

Preşedintele Comisiei pentru cultură şi media, Georgică Severin, a precizat ulterior că a fost un singur vot împotrivă, din cauza vârstei înaintate a lui Constantin Lupeanu.

Constantin Lupeanu, născut pe 4 august 1941, în comuna Murgaşi, judeţul Dolj, este scriitor, traducător, sinolog şi diplomat.

Lupeanu a studiat la Universitatea Bucureşti, Institutul de Limbi Străine, secţia Limba şi literatura chineză, şi a urmat cursurile Academiei de Studii Social-Politice.

În prezent, acesta este preşedintele fondator al Asociaţiei de Prietenie pentru Schimburi Economice şi Cultură cu Republica Populară Chineză şi preşedintele fondator al Asociaţiei de Prietenie România-Vietnam.

Din 1967 până în 2005, Lupeanu a fost diplomat şi ambasador în China, Singapore, Thailanda şi Vietnam. De asemenea, a avut misiuni temporare în Indonezia, Malaysia şi Myanmar.

Potrivit CV-ului acestuia, Lupeanu a stabilit relaţii consolidate cu lideri chinezi importanţi, care au contribuit la numeroase acţiuni bilaterale româno-chineze. De asemenea, acesta este un recunoscut sinolog, fiind menţionat în principalele enciclopedii chineze drept "unul dintre cei mai prolifici sinologi din lume".

Potrivit aceluiaşi document, prin activitatea sa în Singapore, Constantin Lupeanu a organizat ample acţiuni şi manifestări culturale, printre care turneele Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti şi Teatrului Naţional din Craiova.

Constantin Lupeanu este membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR). Totodată, a tradus din limba chineză şi a publicat mai multe cărţi de poezie, teatru, filosofie şi proză clasică. Trei dintre lucrările dramatice traduse au fost puse în scenă la Teatrul Naţional din Iaşi, Teatrul Nottara şi Teatrul Mic din Bucureşti.

În prezent, acesta lucrează la "O istorie a Civilizaţiei Chineze". Constantin Lupeanu a publicat romanele "O lume de sfincşi", "Între cer şi pământ", "Concubina imperială", "Zilele şi nopţile unui ambasador", "Crima", "Cavalerul templier" şi "Lumina, în lucru".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici