Corina Şuteu despre Cuminţenia Pământului: Dacă nu se strâng banii, reanalizăm

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a declarat, marţi, la Parlament, că, în curând, sumele donate pentru achiziţionarea Cuminţeniei Pământului vor ajunge la 700.000 euro, adăugând că este optimistă că se vor strânge toţi banii, iar în caz contrar guvernul ar putea reanaliza situaţia.

2975 afișări
Imaginea articolului Corina Şuteu despre Cuminţenia Pământului: Dacă nu se strâng banii, reanalizăm

Corina Şuteu despre Cuminţenia Pământului: Dacă nu se strâng banii, reanalizăm

"În acest moment campania continuă. Merge foarte bine, în ultima lună a mers extraordinar de bine. Cred că atingem în curând 700.000 de euro care sunt strânşi. Vor fi comunicate sumele exacte, nu vreau să vă spun ceva care nu este adevărat. Avem extrem de multe acţiuni de mare importanţă organizate în luna septembrie şi eu cred că se vor strânge banii", a spus Corina Şuteu.

Referitor la interpretările potrivit cărora Guvernul va achiziţiona oricum sculptura lui Constantin Brâncuşi, indiferent de suma donată de contribuabili, ministrul a precizat că nu a spus niciodată acest lucru: "<<Oricum cumpărăm lucrarea>>, nu am auzit să fi spus eu aşa ceva. Avocatul familiei a făcut o declaraţie foarte nuanţată şi care este veche. El a spus că lucrarea va fi vândută pentru 11 milioane, că din aceste 11 milioane Guvernul s-a angajat prin memorandum să plătească 5 milioane. Eu cred că foarte mulţi dintre participanţii la subscripţia publică participă pentru motivele pe care le-am anunţat”, a declarat ministrul Culturii, Corina Şuteu, la Parlament.

Corina Şuteu a susţinut că, încă de la începutul campaniei, a explicat că, dacă banii din donaţii nu vor fi suficienţi, vor fi daţi înapoi celor care au contribuit, însă a precizat că este posibil ca abordarea să fie reanalizată.

"S-a spus de la bun început că, în momentul în care banii nu se vor strânge, ei vor fi daţi înapoi celor care au contribuit, dar susţin, eu personal, că se vor strânge banii şi că în funcţie de numărul mare de donatori este posibil să reanalizăm acest tip de abordare, dar este prea devreme să vorbim acum. Vom vorbi mult mai clar despre asta la mijlocul lunii septembrie când vom avea o imagine mult mai clară", a spus ministrul Culturii.

Corina Şuteu a afirmat că demersul de achiziţionare a sculpturii Cuminţenia Pământului a declanşat o campanie extrem de importantă în societate.

"Sigur, întrebările care revin sunt justificate. Ce se va întâmpla dacă…? Noi am declarat că dacă banii nu se vor strânge vom da banii înapoi, dar eu cred că această chestiune poate fi reanalizată pentru că în realitate, cum am mai spus-o de nenumărate ori, ce contează în momentul de faţă, cred eu ca ministru al Culturii, este că o campanie pentru Cuminţenia Pământului a declanşat încă o dată o dezbatere extrem de importantă în societatea românească, o dezbatere despre identitatea noastră culturală, despre modul în care dorim sau nu să participăm la actul cultural, despre tradiţie şi modernitate, despre un mod de a vedea cultura, investiţia în cultură şi subvenţionarea culturii şi alt mod de a vedea asta şi capacitatea cetăţeanului de a se responsabiliza pentru a participa la actul cultural. Eu cred că acest tip de dezbatere este fundamental şi demult nu s-a discutat atât despre un subiect de această natură”, a susţinut Corina Şuteu.

Solicitată să comenteze faptul că unii cetăţeni s-au considerat înşelaţi, neştiind că lucrarea va fi oricum cumpărată, Şuteu a afirmat că provocarea şi controvesa fac parte din proces.

"Eu ştiu, dar asta face parte din proces. Controvesta, provocarea, fac parte din proces. Altfel ar fi ceva care nu ne-ar face să ne gândim. De fapt, această campanie ne-a determinat să facem un pas înapoi şi să ne gândim şi au existat luări de poziţie, cum există întotdeauna în societatea românească, luări de poziţie excesive, patetice, lacrimogene, inteligente, raţionale şi asta face divesitatea societăţii în care trăim”, a spus ministrul Culturii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici